Kimmo Österlundin kolumni: Ei oppi ojaan kaada

Olemme taas saavuttaneet sen hetken, kun lomalaiset ovat palanneet kouluihinsa ja opinnot kohti hämärän peitossa olevaa tulevaisuutta jatkuvat. Samalla tuhannet uudet koululaiset ovat päässeet maistamaan sitä herkkua, joka jatkuu vähintään yhdeksän vuotta ja pääosalla todennäköisesti paljon pidempään.

Itselleni kouluajat ovat jättäneet positiivisia muistoja. Vaikka kesäloman alku oli vuoden tärkein hetki, niin kyllä jo elokuun lähestyessä koulun alkamista odottelin innolla. Syy ei tietenkään ollut oppimisen ihanuudessa vaan siinä, että viimeistään silloin kaikki kaverit palasivat mökeiltään ja lomareissuiltaan takaisin kotiin. Tämä tiesi taas sitä, että saimme pelit ja leikit pystyyn täydellä teholla. Sotaleikit, kirkonrotat, kuningaspallot ja muut pallopelit vaativat porukkaa ja koulujen alkaminen takasi riittävän vahvuuden. Ei siinä ympäristöoppia ja uskontoa kaivattu. Pääasia oli, että pelit saatiin pystyyn välitunneilla ja koulun jälkeen.
Aloitin oman koulutieni Söörmarkun ala-asteelta ja päädyin Finbyn yläasteen kautta Porin Lyseoon. Matemaatikko minusta piti tulla, mutta helppoheikiksi päädyin. Vielä tänä päivänä minulla ei ole hajuakaan, miten tälle tielle ajauduin ja vaikuttiko joku opinto-ohjaaja siihen? Selvää oli ainoastaan se, ettei minusta tietojenkäsittelijää tule. Lyseon ATK-opettaja kertoi avauspuheessaan, että kyseessä on valinnainen aine, joten kaikki mukanaolijat saavat vähintään kasin. Itse sain seiskan.

Minulla oli onni tavata koulutieni aikana persoonallisia opettajia. Välttämättä kaikki opit eivät kulje mukanani, mutta useimmat opettajani muistan. Paljon on tarinoita ja yksi niistä on Lyseon luokanvalvojastamme Pälsin Jussista. Osa luokkamme sälleistä oli jättänyt edellisen viikon uskonnon tuplatunnin väliin ja biologian tunnin jälkeen Jussi käski meitä jäämään luokkaan päivän päättyessä. Siinä hän sitten alkoi meitä ripittämään ja vaati tiukkaan sävyyn selityksiä. Ö kun olen, niin sain eniten aikaa miettiä selitystä. Kerroin pitäneeni sinä iltana 17-vuotispippalot ja jouduin lähtemään aikaisemmin hakemaan tarjottavia ja järjestämään paikat. Muut jäivät luokkaan ja itse poistuin luokasta Jussin kehujen saattelemana.

KIMMO ÖSTERLUND

Tuntematon