Kimmo Österlundin kolumni: Lunastamattomien lupausten aikaa

Juhla-aika on takana ja härkäviikot alkaneet. Olemme jälleen päässeet tilanteeseen, jossa lupauksia on tehty ja vannottu niiden pitävän. Joku pitää tipatonta, joku karppaa tai muuten vain skarppaa, joku on aloittanut salilla käynnin ja melko moni on aloittanut uuden terveellisen elämän tavoitteena useamman kilon painonpudotus. Moni lupauksista toteutuu, mutta suurin osa päätyy epäonnistumiseen. Tulokset eivät aina toteudu tahtotilan mukaan vaan vaaditaan oikeita ja pysyviä muutoksia.
Kuuntelen ajoittain Radio Suomipoppia ja taannoin sen iltapäivässä juontajat naureskelivat ja lähinnä ivailivat vuosittain toistuvalle ilmiölle ihmisten uuden vuoden lupauksista. Hölmöjen hommaa totesivat naureskellen. Itse tohdin olla eri mieltä.

Oli kyseessä sitten laihdutus, tupakointi, tipattomuus tai mikä tahansa aihe, jonka ihminen kokee taakaksi itselleen, on hetkenkin helpotus aina paikallaan. Eikö alkoholistinkin elämässä kuukausi ilman väkijuomia ole parempi kuin jatkuva jokapäiväinen tissuttelu? Ihannemaailmassahan näitä ongelmia ei ole, mutta ani harva meistä elää sellaisessa.
Itselläni on vaihteeksi ystäväni kanssa numeerinen vedonlyönti, joka koskee sitä iänikuista elopainoa. Minun tavoitteeni on tänä vuonna taas kovin haastava, koska tavoittelen ihmettä. Kuten isossa kirjassa muutettiin vettä viiniksi, on minun tavoitteeni muuttaa kirjaimet numeroiksi.

Olen siinä mielessä kummajainen, että useamman vuoden ajan olen ilmoittanut painoni kirjaimissa; ERROR. Digitaalinen vaakamme ei ole suostunut lyömään tiskiin lukemia, joten olen joutunut tyytymään kirjaimiin. Tähän asiaan haen pysyvää muutosta.

Kävi niin tai näin yritän joka tapauksessa parantaa tapani ja samalla yleistä olotilaani. Lupausten pitäminen on asia erikseen ja niissäkin koetan olla luotettavampi. Yhden asian olen oppinut kantapään kautta. Lähtiessäni poikien kanssa ”parille” on tapanani ollut ilmoittaa palaavani kotiin viimeistään puolen yön aikoihin. Harvoin olen lupaukseni pitänyt. Nykyään, kun rouva kyselee arvioitua kotiutumisaikaani vastaan aina aamuseitsemän. Tähän asti olen sen lupauksen pystynyt pitämään.

KIMMO ÖSTERLUND

Tuntematon