Kimmo Österlundin kolumni: Roolit hallussa?

Kauden ensimmäiset pikkujoulut ovat takana ja toipuminen arkeen on alkanut. Pääsin rouvan seuralaisena mukaan juhliin, jossa tarjolla oli Porin Teatterin päänäyttämöllä Hockey night -lätkäkomedia. Ilman kotiinpäin vetämistä voin todeta nauttineeni täysin siemauksin hauskasta esityksestä, jossa näyttelijöiden roolit vaihtuivat tiuhaan tahtiin ja spontaani tekemisen ilo välittyi aitona meille katselijoille.

Erilaiset roolit kuuluvat kiinteänä osana myös jokapäiväiseen elämään, ainakin omalla kohdallani. Ihmisenä olen kuitenkin aina sama, vaikka tyyli toimia eri tilanteissa vaihteleekin tapauskohtaisesti. Oma roolini alkoi muotoutua, kun jossakin vaiheessa aikuisikää huomasin, että tietyssä seurassa juttuni upposivat ja sain aikaan naurua ja iloa heittämällä itseni täysillä mukaan.

Siitä se sitten alkoi ja pyrkimys saada ihmiset nauramaan on ollut tavoitteeni siitä lähtien. Niin työssä, kuin vapaalla kunnon naurutuokio saa aikaan rennon fiiliksen ja mielialat paranevat. Aina ei kuitenkaan osu ja floppeja tulee lähes yhtä usein kuin onnistumisia. Sitten on tietenkin ne odotukset. Joskus kun olen onnistunut piristämään illanistujaisia, niin siitä saattaa tulla myöhemmin paineita. Muistan hyvin, kun joitakin vuosia sitten menimme kesäiseen tapaamiseen ystäväpariskuntamme luo. Porukka istui pihalla puutarhassa ja tunnelma oli juhlien alulle tyypillinen, varovainen ja hillitty. Tullessamme paikalle talon rouva ilmoitti, että nyt alkaa hauska, kun Össy saapui. Sanomattakin on selvää, että silloin ei jutut oikein irronnut.

Teini-iän vaihtuessa täysi-ikäisyyteen oli tärkeä pysyä kartalla ajankohtaisista jutuista. Asemia otettiin ja tietyt roolit tulivat osaksi jokapäiväistä elämää. Itse en ole koskaan ollut ”cool”, mutta pyrkimystä siihen on kuitenkin löytynyt, huonolla menestyksellä tosin. Viimeisetkin rippeet taisivat mennä siinä vaiheessa, kun kaverini sanoi menevänsä illalla luokan kanssa raflaan. Tiesin kyllä Sarkan ja Montun, mutta jouduin sitten kysymään, että missä se rafla oikein on, kun en ole koskaan sitä Porissa nähnyt?

KIMMO ÖSTERLUND

Tuntematon