Kolumni: Lomakauden kynnyksellä?

Joka päivästä tulisi nauttia ja arjen askareita pitäisi tehdä hymy huulilla. Paljon helpompi sanoa kuin tehdä, mutta itse ajatus on oikeasti tärkeä. Päivät vilisevät silmissä ja varsinkin näin kesäloman lähestyessä aika suorastaan lentää.
Itse olen lanseerannut ajatuksen, että kesäloman parasta aikaa on viimeinen viikko töissä ennen lomaa. Liekö tästä sitten aikoinaan syntynyt ajatus loman alun juhlistamisesta työpaikalla erilaisilla tarjoiluilla. Muistikuvani ei ole täysin varma, oliko ajatus omani vai olinko sen lainannut, mutta menestyksekkäästi sitä lobbasin.
Tulokset olivat aikoinaan jopa niin hyviä, että viimeisinä työpäivinä kahvihuoneen pöytä suorastaan pursusi herkkuja. Joskus jopa enemmän kuin pohjalaisissa häissä ja niissähän ei tunnetusti pihistellä.
Lomallelähtöön liittyvät tarjoamiset kestivät usein muutaman päivän ja niistä riitti myös asiakkaille. Jos samana päivänä lähti useampi henkilö lomalle, niin tehtiin viikkoaikataulu, jotta pystyttiin maksimoimaan nautinnot.
Loman lisäksi sain melko hyvällä menestyksellä kehitettyä myös muita syitä tarjoiluun. Kehitystyön tuloksena saimme nimi- ja syntymäpäivien sekä loman lisäksi juhlia lähisukulaisten vastaavia juhlia, autonvaihtoja, uusia veneitä ja pyöriä… Syitä löytyi aina.
Jälkeenpäin voin sanoa, että oma innokkuuteeni etsiä tarjoilun aiheita osui raskaasti omaan nilkkaan. Muistan hyvin kesän, jolloin olin jakanut lomani kolmeen pätkään. Kolme lomallelähtöä ja samaan kesään osunut autonvaihto aiheuttivat lomarahojen hupenemisen herkkutiskeille ja kalasavustamoille.
Saimme viime viikonloppuna jo esimakua lomatunnelmasta. Poikkesimme rouvan kanssa Reposaari-päivillä ja tunnelma siellä oli todella leppoisa ja kesäinen. Kahvilla istuessamme kuuntelimme siinä äidin ja pikkupojan välistä pientä kinaa. ”Minä haluan” – ”Juuri äsken tarjosin ja ei kelvannut” – ”Mutta nyt minä haluan” – ”Et saa enää. Olisit silloin ottanut”.
Saimme hyvät naurut, kun tokaisin, että tuohan on aivan kuin meidän nuoruusvuosien keskustelut nukkumaan mentäessä.

KIMMO ÖSTERLUND

Tuntematon