Kröönruuskan kolumni: Kamalii laskui

Mää löysi äkkiarvaamati vanha laskuvihko. En olis tuntenu omakseni, mut siin oli mu nimeni pääl lapsellisel käsialal. ”Laskentoa, 1. a.” Mää ole ollu sillo kymmene vanha. Mut voi kauhistus: vihko o täyn semmossii laskui, ettemmää nyte ossais niit laskee! ”Vesisäiliö on 1 m 2 dm pitkä, 8 dm leveä ja 6 dm korkea. Montako ämpärillistä siihen mahtuu à 7 litraa 2 dl?”

Jos tommose tehtävä ny sais, olis pakko men vanhaa karjakeittiöö seittämä litra ämpäri kans ja sit tarvittas viäl kahre resilitra muki. Mut minkä kokkoine mee vesisäiliö o? Ei se tommone ol. Ja mitä sanotte täst: ”Paljonko painaa vesi 1 m 2 dm 5 cm pitkässä 4 dm 8 cm leveässä ja 3 dm 4 cm korkeassa astiassa, joka on vettä täynnä?” Mist mää se tiärä, mitä vesi painaa, ko tosa puhutaa vaa astia koost? Onko kylmä vesi painavampaa ko kuuma? Meil oli nokkapuntari ja nyte mää sit hakisi se puntari navettomuseostani, mut mist mää tommose astia löytäsi?

En ol kattonu, mimmossii laskui kymmene vanhat nykymailmas laskee, mut kauppatoril vähä huvitti, ko mää osti litra herneit ja litra mansikoit. Kummakki makso viis euroo ja myyjä kaivo laskime, et mitä täst ny sit mahtaa tul.

Oikeesti matikka o ollu mul ain kompastuskivi. Kansakoulus mää ruikuti, ettemmää voi laskee semmossii laskui, mihi ei sormet ja varpaat piisaa. Mut siäl oli kärsivälline opettaja. Tipulas oli ankara miäsopettaja. Matika kokkeit pelläättii kovi. Jo muinaine kirjailija Teuvo Pakkala tiäsi enne mittää lapspsykolokioit, et pelkäävä mukula ei opi. Häne novellisas laps muisti kauppa-asias vast sit, ko äiti poltti risut eikä kurittanu. Sama viisaus o Seittämäs veljekses. Ei menny aakkoset veljeste päähää nin kavva ko lukkari tukusti.

Onkelmist hualimati mää e saanu ehtoi matikast enkä mistää muustaka, ko mää ahkeroitti ain sevvertta, ettei menny suvi piloil. Lukio matika opettajjaani mun kävi sääliks iltaoppikoulus. Hän repeli siilitukkaas, ko mää oli matika tentis viimisen kevvään. En kirjottanu matikkaa, mut kaikki aineet täyty tentat ja hän kysy ja kysy, eikä saanu mult montaaka vastaust. Hän anto armost seiskat. Kaikki muut nummerot oli kymppei ja yhreksikkoi ja nuart opettajjaa harmitti, et tua flikka o tommone. Sil järjel o vaa täytyny mailma läpitte men.

KRÖNRUUSKA

Tuntematon