Kröönruuskan kolumni: Kotomaa koko kuva

Jos ihmine syntyy keskel Intia tunkost, ni se o hänel ainoo luannolline mailma. Sitä oppii hyppelemmää karul nukkuvai ylitte ja olemaa tönimäti pyhhii lehmii. Jos syntyy samojeriks Siperia lairal, ni seki o ainoo luannolline mailma. Porot ja pakkaset o osa elämää ja lyhkäse suve aikan ilma o täyn hyttysii. Syntymäympäristö o rakas, olkoo se kummone vaa.

Mää funteerasi tämmäsii, ko istui linjapiilis kello ympäri kahten päivän ja katteli tätä pitkää maatani. Mää tuppaa viarastammaa tätä, vaik mää ole tän syntyny. Kyl mää tiärä, mikä o vikan. Mää ole vanha ja mu ”luannolline” mailmani o ollu ja menny. Se oli joku viiskymentluvu Suami. Sillo maa oli täyn piänii tiloi ja mukuloit ja karjaa. Kaupunkii mentii ostamaa silakoit ja teemakkaraa ja Hota-pulverii.
Mut mitä mää näje nyte, ko mää mene vaik Kuusamoo? Tiäviaruis o loputtommii tikkupuistoi ja puskittunneit peltoi ja hyvi vähä oikeit mettii. Siäl tääl o autiotaloi, mut sit o kans mone iso rakennukse pihapiirei, ja niis seisoo vaik viis traktorii. Teollisuushallei näkkee, mut niitte nimet o ulkomaa kiält, niättei sitä tiär, mitä niis tehrää. Präiskäks ammuttui kallioit o laajoil alueil vaik kui paljo. Maisema o ninko kuu pinnalt ja vartoo tiätysti asfalttii päälles taik rakennuksii. Taik avaruusaluksii?

Josaki aimottaa kommeit rinteit, mut niist o tehty suksimäkkii. Tekolunt oli viäl vappunaki paljo. Viäres o isot hotellit ja mökkikylät ja uimis- ja pellaamispaikat. Nimet o jottai Karipioit taik Tropiikkei. Koko maas o samallaiset hualtoasemat ja niitte isot ravintolat ja kaupat. Samoi hampurilaisii syärää eteläst pohjosee, eikä mistää nää, misä ollaa.

Mää näji täsä reisusani Kuusamo Suurpetokeskukse karhut. He o kommeit ninko hee isäntäski, joka o itteki ninko karhu. Heil o tillaa ja hyvät oltavat, hunajaa vaa lusikoitii suuhuu, mut minkä tähre suret (taik koirasuret?) oli piänes häkis? Ne o uupumattomii taivaltajjii ja tommone putka näytti pahalt.

Mää funteerasi, et jos mää perustasi majapaika ton pohjosee, mää antasi sil nimeks Aapasua taik Poronkusema taik Korpiloukko. Ruvvaaks olis perunoit ja ahvenii ja ruispualukkapuuroo. Sauna ja hiljasuus erustas luksust. Varrokkaas vaa, tämmäsil asioil o joskus viäl kysyntää. Mut mitä sit tehrää, ko miljoona kiinalaist tullee hakemaa hiljasuut?

KRÖÖNRUUSKA

Tuntematon