Kröönruuskan kolumni: Urheiluu

Mää katteli hiljakkoi, ettei ne Liisatori lehmukset kovi hyvi kassoo siihe nähre, et niit o nin perusteellisesti lannotettu. Kyl nimpaljo o satoje taik tuhanteki flikkai hikipisaroit vuaratettu pesäpallopeleis ja luistelemises vuasikymmente aikan. Liisatori oli tipulalaiste urheilukenttä, ja nykyihmisil tarttee vissii selliittää, et se mustakattone talo siin tori viäres o enttine tyttölyseo eli Tipula.
Mut misä ne liikunna hyäryt nyte sit näkkyy? Mää sano, ettei missää. Mää luule, et lehmukset o vahetettu ja flikat o lentäny ninko akanat tuulee. Moni o menny lopullisesti poijes. Ja mahtoko sitä hikkeekä ain kovi paljo irrot? Mul kävi pesäpallos sillai, ettemmää osunu palloo kovinka ussei, ko pallo oli liika piäni ja maila liika ohkane ja syättäjä syätti vinnoo. Sit sai jäär johonki sivvuu istumaa eikä tarvinnu karat pitki kenttää.
Talvel Liisatori oli jäärytetty ja oli määrä tuar luistimet kouluu. Ne oli iso investointi, mut kyl mulleki kaunot ostettii. Mut millai luistelet, ko ei missää voinu opetel! Koton mää piri joskus ove kahvast kii ja luisteli pualtoist metrii erestakasi puuportail. Portaisii tuli nin kamalat jäljet, et äiti kiälsi se homma. Sammakkokuapas oli epätasane jää eikä sin saanu parrii metrii pitempää rattaa. Luistel ny siin sit! Ei mult sujunu piruetit ja joskus mää sit vaa ”unhoti” luistimet kottii. Samallaisii unhottajjii oli muitaki ja me jouruttii sit kävelemmää joku lenkki. Ei kävelty ain nin pitkäl ko opettaja käski. Joskus poikettii leipomoo, jos oli sevvertta rahhaa, et saatii ostettuu sammakkoleivos, eres pualiks. Leipomokaupa haju oli taivaalline. Joskus mentii vaa huvi vuaks haistelemmaa sitä.
Mut kui o urheilemiset ny? Mää ui avannos pari kolme meetrii erestakasi. Hiihtämää ei pääs, ko ei ol lunt. Kävel mää e viitti, jolsei ol joku päämäärä. Sit mää sai just viäl kuul Suame kaikist tunnetummalt kalastajalt, et kyl liikkumine o vaarallist! Kalastaja sano, ettei kukkaa ol Suames kävelly ja pyäräilly ja soutanu nimpaljo ko hän, ja mitä hyätyy siit o ollu? Nyte ei jallaat tottel lainka. Just vaival hän saa vet vintattuu kaivost. Kyl hän myänsi, et voi sil ol jottai merkityst, et ikkää o 84 vuat, mut sukkelaa o. Hän nevvoo ny, et pysykää ihmiset pirtis! Äänest kuulu, et vanha iileskottimaisuus oli kummiski tallel...

KRÖÖNRUUSKA

Tuntematon