Kröönruuskan kolumni: Vanhat ja uuret opit

Siivoomine o tosi vaarallist tyät. Jos o liika perusteelline, nurkistas löytää vaik mitä, eikä homma eten lainka. Mul kävi sillai vanha kotopaika vintis. Ettee tuli terveysopi kirja. Pari tuntii meni.

Kirjaa o lujettu 15–16-vuatiaan. Lihaksist ja hermostost puhutaa sivukaupal. Koukistajjii ja ojentajjii o lujeteltu ja kiärtäjälihaksii. Onko semmonenki olemas ko lannesualiluulihas? Viinast varotettaa ja sanotaa, et ehroto raittius o paras. Muute voi käyr sillai, et miäs ottaa ryypy, ryyppy ottaa toise ryypy ja sit ryypyt ottaa miähe! Naisist ei sanot mittää. Se oli ittestäs selvää, et ne jua vaa kaffeet.

Vois ajatel, et murrosikkäisii o kiinnostanu vaik kappale ”Sukuelimistö”. Mut 220-sivuses kirjas täl aiheel o omistettu kaks ja pual sivvuu! Ja niil puhutaa terveist harrastuksist, urheilust, hyväst kirjallisuurest ja musiikist. Sukuelimistö rakentee sanotaa kuuluva eläinopi pualel. Sihe vihjataa, et ikäkausi vaatii nuarelt lujjaa tahtoo. Leikkii ei saa, ko sit voi tul kohtalokkait seurauksii.

Mitä o mahtanu 15-vuatiaitte pääs pyärii näitte läksyi jälkee? Iso hämmennys taik ei yhtikä mittää. Ninko mul ei jääny ikän mittää miälee fysiikast taik kemiast taik revinnäistöist. Oli vaa jollaki sorttii kahlattava ne läpitte. Mut mää ole vahvasti viivannu al, et puuterit ja maalit ja tupakka rumentaa. Pitkät kynnet o pakteerie pesäpaikkoi. Kynsie lakkaamine ja huulipuna o luannotoint.

Mää rupesi kirjastos pahhuuttani vertailemmaa, millai nykynuarii hee lehrisäs nevvotaa. Ehkäsypillerit ja konroomit ja kaikki konstit selliitettää nin tarkasti, et vanhaa ihmist heikottaa. Naamaa käsketää laittaa sitä ja tätä voiret ja heleyttäjätippoi ja korostus- ja varjostusfärrii. Sitä levitettää viistosiveltimel eikä mil vaa maalisutil. Hualelline häivytys antaa uut hehkuu. Huulet kannattaa färjät kolmiulotteisiks. Silmii tehrää seksikäs smokey eye -meikki. Itteruskettava tehoseerumi o välttämätöint. Ilma vartalokuarinta-ainet ei tul toimee.

Jos oli vanhat opit sukkelii, ni uusist mu pääni meni valla pyäryl. Ko mää käveli tavaratalo läpitte, ni kosmetiikkaosastolt kailotettii, ettei naine voi men uls ovest ilma kulmii. Kyl minnuusee o pari kulmaa jääny, ko mää ole törmäyskurssil nin vanhai ko uusienki oppei kans!

KRÖÖNRUUSKA

Tuntematon