Lenneksen kolumni: Uusi normaali

Torremolinoksen Feriat syyskuun loppupuolella ovat olleet kuuluisat sateisesta ja koleasta säästään. Tilanne oli haastava, sillä juhlaperinteeseen kuuluu, että naiset pukeutuvat upeisiin flamencoasuihin. Säähän liittyviä pukeutumisongelmia ei viime vuosina ole nähty. Tänäkin vuonna Aurinkorannikon kesä jatkuu lämpimänä vielä marraskuulle tultaessa. Lopunajan merkkejä, olisi vanha kalastajatuttava Merikarvialla sanonut. Täällä koirapuiston kommentaattorit päivittelevät säätilan muutosta toteamalla, että tällainen meno ei ole missään nimessä normaalia ja katselevat huolestuneina taivaalle, jossa ei näy pilven hattaraakaan.

Kun Andalusialle välttämättömiä talvi-, kevät- ja syyssateita ei tule, ja kesän lämpötilat kohoavat sietämättömiin lukemiin, eläminen täällä voi jatkossa käydä hankalaksi. Ennusteet ovat huolestuttavia. Niiden mukaan lämpötilat tulevat lähitulevaisuudessa nousemaan Andalusiassa ehkä jopa 2–4 astetta ja yli 33 asteen kesälämpötiloja tullaan mittaamaan lähes sadan päivän ajan nykyisen vajaan parin kuukauden sijaan. Huonoimman ennusteen mukaan sateet vähenisivät 26 prosenttia 2100-luvun loppuun mennessä!

Kuumuuden lisäksi käyttöveden saatavuus tulee olemaan entistä isompi ongelma jatkossa niin maataloudelle kuin turismillekin. Huolestuttavia merkkejä on jo nyt. Kuumuuden ja kuivuuden takia oliivisadon tuotanto supistuu tällä kaudella keskimäärin lähes 16 prosenttia, paikoin peräti noin 30 prosenttia. Oliivit ovat myös tavallista pienempiä. Myös viinisato jää paikoin heikoksi. Turistit puolestaan kaikkoavat, jos hotellien uima-altaat pysyvät kuivina ja suihkussa käyntiä rajoitetaan.

Poikkeuksesta on tullut uusi normaali, huomautti labradorinnoutaja Tanyan isäntä minulle, kun seurasimme Edin ja Tanyan telmimistä koirapuistossa. Säätilan ääri-ilmiöiden lisäksi myös yhteiskuntien ääri-ilmiöt lisääntyvät, vastakohtia korostetaan sen sijaan että puhuttaisiin yhdistävistä tekijöistä.
Erilaisuudesta, jonka pitäisi olla rikkaus, on tullut pelon ja vihan kohde!

MARJA LENNES

Jukka Silvast