Maaria Tirrin kolumni: Tervetuloa tutkimusmatkalle itseesi

Sain pienen aikaa sitten mahdollisuuden käydä psykologisessa soveltuvuuden arvioinnissa. Kyseinen viisi tuntia kestänyt monipuolinen arviointi yritti antaa kattavan kuvan minusta yksilönä. ”Tervetuloa tutkimusmatkalle itseesi”, luki eräässä kyselylomakkeessa. Onko loppujen lopuksi mitään sen kiehtovampaa matkaa olemassakaan?

Olen viime vuosina yhä enemmän pohtinut, miten jatkuva muutosprosessi tuntuu välillä olevan ainoa pysyvä elementti elämässä. Helsingin Sanomissa oli pienen aikaa sitten pikkuartikkeli siitä, että ”itsensä etsiminen kannattaa lopettaa, sillä ei ole mitään pysyvää, todellista minää, jolle olla uskollinen”. Vanhaa kiinalaista filosofiaa tutkinut Michael Puett onkin sitä mieltä, että minuus muovautuu jatkuvasti tekojen ja kokemusten myötä. Kenties yksilön ei siis kannattaisi etsiä itseään sisältä päin, vaan sen sijaan keskittyä toimintamalleihinsa – ja välillä rikkoa niitä? Aika pysäyttävä ajatus.

Psykologisen soveltuvuustutkimuksen aikana korostettiin, että ”yksilö ominaisuuksineen on kohtalaisen pysyvä”. Mietinkin Michael Puettia useaan otteeseen arviointini aikana. Mainitsin asiasta psykologille puolituntisen haastattelusession aikana. Hänen mukaansa ihmisen persoonallisuudesta noin 40–60 % on muodostunut geneettisesti. Se on nähtävissä esimerkiksi siinä, että jo vauvoilla on jonkunlainen perustemperamentti. Hän huomasi mietteliään olemukseni. ”Mutta muista toki, että tämä jättää vielä noin puolet auki muille vaikutteille.” Niin.

Näin unta, jossa kotka nappasi hissikorin yläilmoihin – ja minä pyörin hissikorin sisällä kuin kuivausrummussa. Maailma oli tuhoutumassa matalalla lentävän lentokoneen takia, mutta kukaan ei oikein tiennyt, miksi. Olimme ajamassa Porin Kirjurinluotoon perheeni kanssa, mutta matka tyssäsi keskelle Raumansiltaa. Nousimme autosta ja menimme Pelle Hermannin leikkipuiston liepeille, missä perulaiset naiset pitivät riippumattoleiriä. Katsoimme taivaalle, jonne heijastui Lepakkomies ja perhosia. Sitten maailma tuhoutui.

Arvioinnin mukaan minulla on erittäin rikas sisäinen maailma. Se ei kenties ole kovin kaukana totuudesta.

MAARIA TIRRI

Tuntematon