Marja Lenneksen kolumni: Hyvä vuosi

Sain kuninkaan loppiaisrinkelistä. Espanjalaisen uskomuksen mukaan se tarkoittaa, että olen tänä vuonna poikkeuksellisen onnekas. Martin sai pavun, joten hänen olisi pitänyt maksaa rinkeli. Koska se kuitenkin oli tuomani tuliainen hänen perheensä loppiaislounaalle, hän pääsi pälkähästä. Loppiaisrinkelit ovat aika kalliita!
Uskoni loppiaisrinkeliin kuitenkin horjuu. Pyhien jälkeen makasin lähes viikon vatsataudissa, ja menin niin heikkoon kuntoon, että sairaalaan lähtö oli lähellä. Vältyin reissulta ainoastaan siksi, että Edille ei olisi heti löytynyt hoitajaa. Clare koirineen asuu reilun parin tunnin automatkan päässä Alpujarrassa, joten hänkään ei olisi ehtinyt apuun hetkessä.
Loppiaisrinkelin kunkku saa tehdä parhaansa, jotta tästä vuodesta tulisi yleisesti ottaen hyvä. Vaikka kansainväliset ennustuslaitokset povaavat Espanjalle noin 2,3 prosentin talouskasvua, ja suurtyöttömyyden arvellaan laskevan lähes 20 prosenttia, ilmassa on epävarmuustekijöitä.
Katalonian tilanne on vakava uhka maan yhtenäisyydelle. Koirapuistossa ihmetellään, mitä tapahtuu, jos Katalonia jääräpäisesti pitää kiinni itsenäistymisohjelmastaan, kuten sen aluehallinto edelleen vannoo. Kesäkuun loppuun mennessä alueen oma valtionhallinto on valmis ja viimeistään syyskuussa on aikomus järjestää sitova kansanäänestys itsenäisyydestä. Mäyräkoira Francon isäntä on sitä mieltä, että toimenpide olisi sodanjulistus. Espanjan hallituksen varapääministeri työskentelee tänä vuonna Barcelonassa. Hänen tehtävänään on etsiä neuvottelutietä umpikujasta. Katalonialla on omat poliisivoimat. Jos ne eivät jatkossa noudata Espanjan lakeja, edessä on vain huonoja vaihtoehtoja.
Vaikka Espanja on Suomeen verrattuna edullinen maa asua, kaikki kallistuu täälläkin. Yritys- ja ympäristöverotusta kiristetään hieman, kuten myös alkoholin ja makeisten veroja. Toivottavasti sähkön hinta ei nouse, sillä se on jo nyt Manner-Euroopan kalleinta. Sitä nimittäin nyt kuluu, kun Etelä-Espanjaa koettelee kylmin talvi 90 vuoteen. Minunkin lähivuorillani on nyt hitunen lunta, ensimmäistä kertaa täällä oloni aikana.

MARJA LENNES

Tuntematon