Marja Lenneksen kolumni: Kiistanalaisia päätöksiä

Espanjan yli 300 päivää kestänyt hallituskriisi on toistaiseksi ohi ja konservatiivipuolue PP:n vähemmistöhallitus on vannonut virkavalansa kuninkaan valvovien silmien alla. Kolmansia vaaleja ei siis joulukuussa tarvinnut järjestää, vaikka lähellä oli. Sosialistipuolue PSOE:n enemmistö taipui äänestämään tyhjää, mikä mahdollisti PP:lle hallitusvastuuseen riittävän kannatuksen parlamentissa. Päätös ei miellyttänyt äärivasemmistoa, ja Podemos on luvannut järjestää jatkossa näyttäviä mielenosoituksia, joihin ainakin osa PSOE:n kannattajista saattaa yhtyä. Vaikka sosialistipuolue oli antanut jäsenilleen määräyksen äänestää tyhjää, 15 uppiniskaista äänesti äärivasemmiston rinnalla konservatiivihallitusta vastaan. Tämä määräys sai puolueen ex-puheenjohtaja Pedro Sanchezin eroamaan myös parlamenttiedustajan paikalta.
Espanjan perustuslakituomioistuin on hylännyt Katalonian härkätaistelukiellon perustuslain vastaisena. Katalonian aluehallitus kielsi härkätaistelut vuonna 2010 laajan kansalaismielipiteen kannattamana. Perustuslakituomioistuimen mukaan härkätaistelut ovat lain suojelemaa virallista kulttuuriperintöä koko Espanjassa. Päätös on vähintäänkin monitulkintainen, koska toinen Espanjan itsehallintoalue, Kanariansaaret, kielsi härkätaistelut jo 1990-luvulla, mutta tämä päätös ei näytä loukkaavan Espanjan perustuslakia. Katalonia on tosin viitannut kintaalla perustuslakituomioistuimen muillekin päätöksille, kuten sille, ettei Katalonialla ole oikeutta yksipuolisesti erota Espanjasta. Prosessi jatkuu.
Koululaisista varmasti loistava päätös, mutta opettajista en ole niin varma! Espanjan vanhempainyhdistys on nimittäin päättänyt, että koululaiset eivät tee läksyjään marraskuussa. Lakko on protesti lasten jatkuvasti lisääntyvää läksymäärää vastaan. Vanhempien mielestä moinen rääkki ei edistä oppimista. Opetusmetodeja pidetään myös vanhanaikaisina ja kouluja joustamattomina. Omina kouluaikoinani tällaisesta ihanuudesta saattoi vain haaveilla!

MARJA LENNES

Tuntematon