Marja Lenneksen kolumni: Lehmän hermot

Nyt tarvitaan lehmän hermoja, isälläni oli tapana sanoa, jos tilanne vaati malttia. Lehmän hermot ovat tarpeen myös Espanjassa. Esimerkin tästä voi ottaa vaikka ravintolasta. Jos tarjoilija on keskittynyt rupattelemaan tutun asiakkaan tai työtoverin kanssa siitä huolimatta, että tilauksesi on ottamatta tai pyytämäsi lasku viipyy ikuisuuden, huonoin tapa on osoittaa mieltään heiluttamalla tarjoilijalle tai korottamalla ääntään. Silloin vain varmistat, että sinua palvellaan vihonviimeisenä. Eikä kannata hermostua, vaikka kaupan kassalla on pitkä jono, mutta kassaneiti ei hötkyile. Hän ehtii katsoa vaikka nipun valokuvia, jos asiakas sellaisia hänelle näyttää. Kun pankkiin on asiaa, parasta varata käyntiin vähintään tunti, sillä asiakkaita palvelee yleensä vain yksi, kiireetön virkailija.
Liikenteessä on myös omat erikoisuutensa kuten se, että suosituin tapa pysäköidä auto on jättää se liikenneympyrään! Kun päivittelin asiaa Clarelle, hänestä asiassa ei ollut mitään kummallista. Liikenneympyrässä ajetaan hiljaa, joten juuri sen reunaan on turvallista jättää auto. Seurasin kerran ikkunasta, miten aamuruuhkassa lähikadulle muodostui hetkessä pitkä autojono. Liikenneympyrässä ajokaistan tukki pysäköity auto, jonka kuljettaja oli noussut ulos autosta tervehtimään koiraansa ulkoiluttavaa tuttavaa. Siinä vaihdettiin pitkät kuulumiset ennen kuin mies nousi autoonsa. Jonossa olevien autojen tööttäilyllä ei ollut mitään vaikutusta. Ei pidä myöskään hämmästyä, jos et pääse ulos parkkiruudustasi. ”Kaksoisparkkeeraus” on ihan yleistä hupia, joten ei auta muu kuin huudattaa tööttiä niin kauan, että eteesi parkkeeratun auton kuljettaja juoksee jostain siirtämään autonsa.
Kaikki ei ole myöskään halpaa Espanjassa. Sähkö on manner-Euroopan kalleinta ja vain Kroatiassa laajakaistayhteys maksaa enemmän kuin täällä. Kallis hinta ei välttämättä takaa toimivaa yhteyttä. Joukko suomalaisia talviasukkaita jäi ilman nettiyhteyttä, vaikka olivat maksaneet siitä satoja euroja. Huijarifirma oli suomalainen!

MARJA LENNES

Tuntematon