Marja Lenneksen kolumni: Oikeus ja kohtuus

Edin koirapuistossa on keskusteltu siitä, kohteleeko Espanja kansalaisiaan tasa-arvoisesti. Ei kohtele, on tuomio. Tällä kertaa ei edes mäyräkoira Francon isäntä ole esittänyt eriävää mielipidettä. Syyllinen espanjalaisia jo pitkään ärsyttäneeseen tilanteeseen on kuninkaan lanko. Mies tuomittiin kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen miljoonien eurojen talousrikoksista, mutta hän saa odottaa korkeimman oikeuden päätöstä vapaalla jalalla. Hänen ei edes tarvitse maksaa syyttäjän vaatimaa 200 000 euron takuusummaa. Toki miehen on ilmoittauduttava joka kuukauden ensimmäisenä päivänä viranomaisille, mutta hän saa tehdä sen Sveitsissä, jossa nykyään asuu. Kun tähän vielä lisätään huhut, joiden mukaan kuusi korruptiotutkimuksissa mukana ollutta tuomaria on siirretty joko eläkkeelle tai toisiin tehtäviin, pohja salaliittoteorioille on valmis.

Koirapuiston kommentaattorit ovat viime aikoina olleet muutenkin hyvin kriittisiä. Minun on käynyt sääliksi labradorinnoutaja Tanyan isäntää, joka työskentelee kaupungintalolla. Hän on saanut kuunnella korvat punaisina, kun muut sättivät kaupunkia siitä, että Benalmadenan ydinkeskustaan moottoritieltä tulevan sisääntulotien korjaustöitä ei ole edes aloitettu, vaikka asiasta on puhuttu vuosia. Tilanne on kohtuuton. Tiepätkä on yksi
Malagan alueen mustimpia, sillä se ruuhkautuu pahasti joka päivä. Silloin autoilijat joutuvat kaupunkiin kääntyessään ryhmittymään moottoritien penkalle, jossa muu liikenne ajaa moottoritienopeuksilla. Rahaa kaistan pidennykseen on varattu 17 miljoonaa, mutta kaupunginjohtajan mukaan se ei riitä edes aloitukseen. Tanyan isäntä kuvasi minulle kerran uutta kaupunginjohtajaa: mukava muusikko, mutta ei ymmärrä mitään rahasta.

Kohtuutonta on myös se, miten malagalainen baari kohtelee asiakkaitaan. Omistaja on pistänyt ovelle lapun, jossa kielletään aamukahville tulo yöpuvussa. On silkkaa kiusantekoa vaatia, että asiakas vetäisi pyjamansa päälle takin etenkin kesähelteiden aikaan, paheksutaan koirapuistossa.

Marja Lennes

Tuntematon