Marja Lenneksen kolumni: Suomalaista joulutunnelmaa

Meille joulu on vuoden suurin juhla. Se näkyy myös Aurinkorannikon suomalaisyhteisössä, vaikka monet lähtevät viettämään joulua kotimaahan. Täälläkin hiljennytään joulun viettoon kotona läheisten parissa, sytytetään kynttilöitä ja koristellaan kuusta. Muovikuusi on helppoutensa vuoksi suosittu, mutta aidon kuusen voi varsin kohtuullisella hinnalla hankkia lähes joka puutarhaliikkeestä. Itse olen oikean kuusen ystävä, ja sellainen on minulla tänäkin jouluna.
Suomalaisen joulupöydän valmistaminen on myös helppoa. Rekkaralli on tuonut tänne kaikkea sitä, mitä oikeaoppiseen joulupöytään kuuluu: laatikoita, kinkkua, glögiä, pipareita, torttuja ja ties mitä muuta tarpeellista. En ole asiantuntija arvioimaan joulun välttämättömyyksiä, sillä edes Suomessa joulupöytäni ei ollut kovin jouluinen. Veikkaan kuitenkin, että mitään oleellista ei täällä puutu, siitä pitävät Fuengirolan suomalaiskaupat huolen.
Kuten Suomessa konsanaan täälläkin kokoonnutaan ennen joulua laajoin joukoin kirkkoon laulamaan kauneimpia joululauluja tai käydään kuuntelemassa suomalaiskuorojen joulukonsertteja. Myös joulukirkko on monelle tärkeä perinne, josta voi pitää kiinni myös Aurinkorannikolla.
Espanjalaisille joulu on vain yksi juhlapäivä muiden joukossa. Aatto on täysi työpäivä ja tapaninpäivää ei täällä vietetä. Mutta tänä vuonna, kun joulupäivä osuu sunnuntaille, myös maanantai on vapaapäivä. Espanjassa on nimittäin tapana, että ylimääräistä juhlapäivävapaata ei menetetä, vaikka juhla olisi sunnuntaina. Joulu ei myöskään ole samalla tavalla harras kodin juhla kuin meillä. Aattoiltana lähes kaikki lähtevät kaupungille hummaamaan. Diskoissa on nykyään suurempi tungos kuin perinteisessä jouluyön messussa.
Jos espanjalainen joulu jää suomalaisen varjoon, samaa ei voi sanoa loppiaisesta. Silloin täällä juhlitaan kolmen kuninkaan tuloa Jeesus-lasta katsomaan yhtä suurella antaumuksella kuin me vietämme joulua, lahjoja unohtamatta. Niitä ei tuo joulupukki, vaan Itämaan kolme kuningasta.

MARJA LENNES

Tuntematon