Marja Lenneksen kolumni: Yksi lensi yli käenpesän!

Espanjan poliittinen umpisolmu on johtanut ensimmäiseen uhriin. Sosialistipuolue PSOE heitti viikonloppuna ulos puheenjohtajansa Pedro Sanchesin. Puolueen sisällä puhkesi valtataistelu, kun monet jäsenet kyllästyivät Sanchesin toimintaan ja erityisesti hänen veljeilyynsä vasemmistoradikaalin Podemos-puolueen kanssa. Sanchesin epäsuosiota lisäsi myös puolueen kannalta myttyyn menneet aluevaalit Galiciasssa ja Baskimaalla.
Olin jokin aika sitten paikallisen Rotaryklubin illallisilla espanjalaisen tuttavaperheen kutsusta. Kunniavieraat olivat Nepalista, sillä tämä klubi on kerännyt varoja maan vesihuollon parantamiseksi. Espanjalaiseen tapaan tunnelma illallisella oli hilpeä ja rento, mutta oli tilanteita, joissa hymy oli vähällä hyytyä. Rotareiden periaatteisiin kuuluu, että uskonnosta ja politiikasta ei keskustella, mutta kahdenkeskisissä keskusteluissa ei voinut välttää kommentteja Espanjan poliittisesta umpikujasta. Täysin riippumatta keskustelijan poliittisista näkemyksistä kaikki olivat kyllästyneitä siihen, ettei poliitikoilla ole kykyä tehdä kompromisseja. Sitä, että maassa ei ole toimivaa hallitusta, pidettiin jopa häpeänä. Joulukuussa häämöttäviä kolmansia vaaleja kommentoitiin väkinäisesti naureskellen sanomalla, että ne ovat kuin suoraan Cervantesin Don Quijotesta. Kukaan ei sitä paitsi uskonut, että uudet vaalit muuttaisivat poliittista asetelmaa olennaisesti, ja kuka sitä paitsi enää vaivautuisi vaaliuurnille.
Nyt näyttää siltä, että sosialistipuolue PSOE:n puheenjohtajavaihdos saattaisi tuoda ratkaisun poliittiseen umpikujaan. Uusi vetäjä saattaisi suostua kompromissiin, jossa Espanjaan tulisi oikeistopuolue PP:n vähemmistöhallitus. PSOE:lla olisi tuolloin vahva oppositioasema. Monet puolueen kannattajat pelkäävät kuitenkin, että pienkin myönnytys PP:n suuntaan johtaa ainoastaan maltillisten sosialistien tappioon ja radikaalin Podemos-ryhmittymän voittoon.
Varsin moni haluaisi heittää historian romukoppaan myös PP:n johtajan Mariano Rajoyn ja Podemoksen Pablo Iglesiasin. Hekään eivät ole syyttömiä Espanjan nykyiseen tilaan. Mäyräkoira Francon isäntä totesi koirapuistossa, että vasta kun kaikki kolme ovat menneet, espanjalaiset voivat täydestä sydämestä juhlia Espanjan kansallispäivää 12. lokakuuta ja perustuslainpäivää 6. joulukuuta.

MARJA LENNES

Tuntematon