Matti Pursiheimon kolumni: Die Fahne hoch Vappu-Erika!

Syksyllä iäisyyskutsun saanut kaikkien raumalaisten tuntema toimittaja ja kolumnisti Vappu-Erika Koskinen oli syntynyt Imatralla ja päässyt ylioppilaaksi Kajaanissa. Raumalle hän muutti vuonna 1950 opiskeltuaan Helsingin yliopistossa humanistisia aineita. Hyväksi raumalaiseksi kouluttautumisen hän aloitti paikallisessa Lallin toimituksessa ja toimi elämänsä aikana useampienkin alueen lehtien palveluksessa. Vappu-Erika perusti Rauman ensimmäisen kaupunkilehden Painopisteen ja osallistui erittäin aktiivisesti kaupungin omaleimaisuuden ja siihen liittyvään kulttuurin vaalimiseen
Olin tutustunut Vappu-Erikaan pikkuhiljaa vuosien kuluessa ja jäimme aina nähdessämme hetkeksi pohtimaan maailmansivun mutkia. Kerran tapasin hänet eräässä raumalaisessa marketissa istumassa rollaattorillaan. Siinä jutellessamme hänen kännykkänsä alkoi soittaa tulevan puhelun merkiksi Säkkijärven polkkaa. Naurahdin sen kuullessani, että ai sinulla on tuo soittoäänenä. No kun ei Horst-Wessel-Liediä saanut mistään, huokaisi Vappu-Erika siihen. Aloin laulaa kyseistä kansallissosialistien kunniamarssia vaivihkaan. Vappu-Erika yhtyi lauluun ja säkeistön loppupuolella veisasimme jo melkoisen kovalla äänellä. Toisen säkeistön alkaessa räjähdimme nauramaan ja totesimme meidän tuurillamme seuraavana päivänä kaupungilla kiertävän hurjan huhun. Poliisi oli kuulemma vienyt putkaan eräästä marketista Vappu-Erikan ja Pursiheimon Matin. Olivat ilmeisesti aika juovuksissa laulaneet jotain hitleriläisten marssia ja vielä ihan saksaksi.
Kysyin siinä sitten aikamme naurettuamme, että voinko joskus sitten hänen lähtönsä jälkeen muistella kolumnissani tätä tapahtumaa. Vappu-Erika nyökkäsi, että siitä vaan ja ilman muuta. Muutaman kerran jälkeenpäin hän tavatessamme huomautti, että muista Matti sitten se Horst Wessel -juttu.
Vasta myöhemmin ymmärsin Vappu-Erikan todellisen tarkoituksen Hitleriin viitatessaan. Juuri niinä aikoina rakkaassa isonaapurissa oli nuoriso ja nimenomaan eräs moottoripyöräjengi ilmaissut suuren kunnioituksensa maan johtajaa kohtaan. Vanha, viisas, paljon kokenut nainen viestitti Horst Wesselillä, että nousevan sukupolven ei missään pitäisi lähteä kannattamaan despoottia – seuraukset saattavat olla karmeat. Historian todisteet ovat vakuuttavat!
Terveiset! Ja lippu korkealle Vappu-Erika siellä, mihin Kaikkeuksien Herra sinut kantoi.

MATTI PURSIHEIMO

Tuntematon