Nimet seinällä

Postilaatikossani oli pöytäkirja taloyhtiön viimeisestä kokouksesta. Ne jaetaan aina kaikille asukkaille, olivat nämä asunnon omistajia tai vuokralaisia.
Pöytäkirjoista käy ilmi myös yllättäviä asioita. Niissä kerrotaan huoneiston numero ja omistajan nimi mainiten, jos joku on velkaa taloyhtiölle; siis jättänyt yhtiövastikkeen maksamatta. Joidenkin kohdalla summat ovat todella suuria. Maksurästejä on kertynyt useita vuosia. Oikeuteen asukas joutuu harvoin, sillä prosessi on kallis, eikä rahoja siitä huolimatta välttämättä saa.
Joissakin taloissa onkin pistetty maksuhäiriöisten nimet ja velan määrä kaikkien tiedoksi porraskäytävän ilmoitustaululle. Nimi seinällä ei tosin näy vaikuttavan, koska samat nimet saattavat roikkua siellä vuodesta toiseen. Vain velan määrä kasvaa!
Asumistapa täällä poikkeaa jonkin verran suomalaisesta. Uuteen asuntoon muutettaessa kaikki kalusteet, keittiö ja kylpyhuoneet mukaan luettuina, hankitaan itse. Jokaisen asunnon käyttämä vesi, kaasu, sähkö, jätemaksu yms. kulut maksetaan huoneistokohtaisesti.
Yhtiövuokra tavallisessa kerrostalossa on siksi usein kohtuullinen. Sillä kustannetaan talon yhteisten tilojen ja piha-alueiden, kuten puutarhan ja uima-altaan puhtaanapito ja kunnostus. Omassa talossani kaikki on hoidettu erinomaisesti, ja esimerkiksi rappukäytävät siivotaan joka arkipäivä, mutta tiedän taloja, joissa maksuhäiriöiden vuoksi ei pystytä kunnon huoltotoimiin.
Huoneistoihin tarvittavat remontit, oli sitten kyse viemäriongelmista, vuotavista vesialtaista tai rikkinäisestä vessasta, jokainen – myös vuokralainen – hoitaa itse. Sen sijaan useissa vuokra-asunnoissa on valmiina koko kalustus astioita ja liinavaatteita myöten.
Oma asuntoni on onneksi lähes kokonaan itse kalustamani, mutta minä olenkin vuokrannut sen toistaiseksi, enkä katkaise vuokrasuhdetta kesän ajaksi, kuten hyvin monet talviasukkaat tekevät. Vuokranantajat suosivat tällaisia vuokralaisia, sillä kesällä asunnoista saa viikossa saman vuokran kuin talvikuukausina kuukaudessa.

MARJA LENNES
kirjoittaa Satakunnan Viikkoon kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta

Tuntematon