Aiheena naiset Porissa

”Kokemäkeläiseen torppaan vuonna 1898 syntynyt Paula Intonen aloitti työuransa Porissa 17-vuotiaana Eetu ja Ida Salinin kansankeittiössä tarjoilijana.
Kaupunkielämä Porissa oli jännittävää, tarjolla oli huvituksia, elokuvia ja iltamia, joissa Paula ystävineen kävi. Iltamissa tavattiin myös poikia, joista Paula raportoi päiväkirjaansa.
Vuoden 1925 kesäkuussa Paula kuitenkin päätti pakata matkalaukkunsa ja suunnata siirtolaiseksi uuteen maailmaan. Palattuaan Poriin yhdeksän Kanadan-vuoden jälkeen Paula sai paikan Torpan emännöitsijänä. Ameriikan Paula oli sosiaalinen ja näyttävä nainen, jolla oli paljon ihailijoita.”

Paula Intonen on yksi niistä naisista, joiden tarina kuullaan luentotilaisuudessa ensi lauantaina. Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo kertoo yli kymmenen porilaisen naisen elämästä.
– Se elämä oli usein värikkäämpää kuin nykyaikana kuvittelemme. Vaikkapa sotavuosina 1917-18 saattoi nuori neito miettiä päiväkirjassaan, ketä poikaa kannattaisi tapailla. Kansainvälisyyttäkin oli Porissa paljon.
Nyt toista kertaa järjestettävä luentotilaisuus pohjautuu Naisia Porissa -näyttelyyn, joka järjestettiin Rakennuskulttuuritalo Toivossa vuonna 2012.
Tuulikki Kiilo kertoo saaneensa idean näyttelyyn ollessaan museoiden pohjoismaisen yhteistyöprojektin työvaihdossa Sundsvallissa Ruotsissa.
– Siellä järjestettiin draamaopastuksia Sundsvallin naisista. Olin hämmästynyt, miten paljon tietoa naisista oli saatu. Yleensähän ajatellaan, että historian lähteissä ei ole heistä juurikaan tietoa, Kiilo kertoo.
Sundsvallin oppaan tarinoissa oli mukana jopa Anna, joka oli tullut Porista veneellä Sundsvalliin ja elätti itseään kantamalla hiiliä taloihin.
– Kun palasin Poriin, otin yhteyttä yliopistokeskuksen kulttuurituotannon professori Anna Sivulaan. Hän innostui projektista.
Kulttuurituotannon opiskelijat aloittivat tutkimustyön. Tavoitteena oli löytää tarinoita naisista, jotka elivät Porissa paikoissa, joista on vielä jotain jäljellä.
Opiskelijat onnistuivat yli odotusten. Näyttelyyn löytyi hyvin tarinoita ja kuvia.

Näyttelyn sulkeuduttua Kiilo alkoi pohtia kaupunkiopastuksen järjestämistä aiheesta.
– Välimatkat olisivat siinä niin pitkiä, että se ei ole toteutunut. Vuosi sitten Pori Zonta I -kerhon puheenjohtaja Sari Kaarto otti yhteyttä ja kysyi, jos voisin luennoida aiheesta.
Lauantaina järjestettävä luento on toinen aiheesta. Naisia on löytynyt tarinoihin lisää.
– Tällä kertaa puhun naisen elämänkaaren teemojen mukaan. On mielenkiintoista pohtia vaikkapa sitä, millaisia valinnanmahdollisuuksia eri yhteiskuntaluokkien naisilla oli kouluttautumisessa tai ammatinvalinnassa. Oliko niitä ollenkaan?

INFO: Hämysilmä, elävän leski, porvarin vaimo ja tulitikkutehtaalainen – porilaisnaisten elämäntarinoita 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Luento Ravintola Gomeessa (os. Radanvarsi 2, Pori) lauantaina 15.10. klo 14. Liput 12 euroa, sisältää kahvit. Koko tuotto menee hyväntekeväisyyteen naisten hyväksi. Lippuja myy Kultasepänliike E. Lindroos (Itäpuisto 7, Pori). Tapahtuman järjestää Zonta Club of Pori I.

Sanna Jääskeläinen