Bianca Morales taituroi Jazzgalleriassa

Tulevana lauantaina Gallen Jazzgalleriassa svengaa jo 14-vuotiaana Grani Big Bandin solistina esiintynyt Bianca Morales. Kotimaisen jazzlegendan kanssa kellariklubin lavalle nousee Trio Kangas, jonka riveissä musisoivat Jyrki Kangas, Matti Aalto ja Zoltán Kárpáti.
– Illan aikana kuullaan Biancan palkitun When in Rome -albumin kappaleita ja monia tuttuja jazzstandardeja, kertoo monissa porilaiskokoonpanoissa soittava rumpali Kárpáti.

Kuubalaista verta suoniinsa saanut Bianca Morales nousi suomalaisten tietoisuuteen jo yli 30 vuotta sitten. Fast Forward-yhtyeen solistina 80-luvun alussa toiminut helsinkiläislaulajatar muistetaan Kevään Sävel -kilpailun voittajana vuodelta 1985 kappaleella Our Party.

Vuosien varrella Morales on esiintynyt kotimaisten estardien lisäksi niin lännessä kuin idässäkin. Keikat ovat vieneet laulajatarta muun muassa Los Angelsiin ja Novosibirskiin.

Erilaisten tapahtumien järjestäjänä ja koordinaattorina työskennelleellä Biancalla on myös vahva yhteys Poriin. Hän on toiminut jo 10 vuoden ajan tuottajana Pori Jazz Kids Festivalille. Juuri jazz ja tietynlainen rytmimusiikki ovat olleet ensi tammikuussa 50 vuotta täyttävän Moralesin elämän ja uran punainen lanka.
– Arvostan rytmimusiikin pioneerina pitkään toimineen Biancan erittäin korkealle. Hänessä on jotain samaa kuin legendaarisessa Ella Fitzgeraldissa. Oman uransa lisäksi Bianca on edistänyt upeasti jazz- ja rytmimusiikin harrastus- ja konserttitoimintaa Suomessa, sanoo 90-luvun lopulla Poriin muuttanut Kárpáti.

Kárpátin omat juuret ovat Unkarissa, reilun 80 kilometrin päässä Budapestistä sijaitsevassa Kecskemetissä. Ennen Suomeen tuloaan Kárpátin tie vei muun muassa kuukausien mittaisille laivakeikoille Abu Dhabiin, Kreikkaan, Yhdysvaltoihin ja Karibialle.

Moralesin taustatriosta kaikki tuntevat Jyrki Kankaan. ”Mr. Pori Jazz” on soittanut suomalaisten kärkimuusikoiden lisäksi lukumattomien kansainvälisten tähtien kanssa sekä Pori Jazzissa että pitkin maailmaa. Mieluisimmat kokemuksensa Kangas on saanut keikoillaan Frank Fosterin, Ted Cursonin, Arne Domneruksen, George Garanianin, Benny Golsonin ja muiden muusikko-säveltäjien kanssa, jolloin on päästy pidemmälle jazzin syvimpään olemukseen.

Myös pianisti Matti Aalto on tuttu kasvo porilaisissa musiikkipiireissä. Parhaiten Aalto muistetaan 70-luvulla suurta suosiota nauttineesta Purema -yhtyeestä.
– Porin teatterin vierailevana kapellimestarina vierähti kymmenisen vuotta. Samoihin aikoihin liityin myös Poriginal Quartetiin, jonka riveissä olen soitellut yli 30 vuotta, kertoo Aalto.

Bianca Morales & Trio Kangas 23.5. Gallen Jazzgalleriassa

 

Vesa-Pekka Järvelä