BIG ROCK BAND – kova kuin Kallio

Bar Kinon perjantai-illassa on tarjolla harvinaista herkkua. Syyskuussa toisen pitkäsoittonsa julkaissut kuusimiehinen Ile Kallio Big Rock Band on näillä leveysasteilla ja tähän aikaan poikkeuksellinen bändi.

Kallion nimekäs kolonna näki päivänvalon keväällä 2013. Yhtyeen debyyttialbumi Shook Up ilmestyi pari vuotta myöhemmin. Kolmen vuoden aikana bändi on todistanut toimivuutensa keikoilla pitkin Suomea. Huippumuusikoiden bändi soittaa soul-vivahteista alkuvoimaista bluesrockia.
– Meillä on se etulyönti, ettei vastaavaa kokoonpanoa kotimaasta juuri nyt löydy, Ile Kallio sanoo.

Kakkosalbuminsa IKBRB teki uudistuneella kokoonpanolla. Mukana ovat Ilen lisäksi yhä rumpali Okko Laru, basisti Masa Maijanen ja kosketinsoittaja Puke Kataja. Laulusta vastaa sielukkaan soundin omaava ruotsalainen Patrik Eriksson.
– Kuulin Hesaan muuttanutta Patrikia viitisen vuotta sitten. Keikan jälkeen olin vakuuttunut kaverin taidoista. Nyt on helppo sanoa, että hän on juuri oikea vokalisti meidän ryhmäämme.

Right Now -albumin raidoilla IKBRB tykittää kuuden miehen voimin. Vientikelpoinen bändi on tarkastanut rivejään puhallinosaston osalta.
– Torvisektion korvaa nyt keikoilla Esa Niivan tenorisaksofoni. Albumin materiaali vaati pientä muutosta ja torviin on otettu kevyempi ote. Soundi on kuitenkin edelleen bändille tunnusomainen eli yksinkertaisesti erittäin energinen. Sama energia virtaa myös stagella. Sinne ladataan ja jätetään aina kaikki, mitä miehistä irtoaa, vakuuttaa Kallio.

Big Rock Bandin nokkamiehen mukaan uutuusalbumin omaan tuotantoon nojaava materiaali on monipuolinen.
– Bändin ote on vain tiukentunut. Meno on armotonta, muttei kuitenkaan sielutonta jyräämistä. Joukkoon mahtuu myös yksi koskettava balladi, kertoo Kallio.

Oulusta vuonna 1960 perheineen pääkaupunkiseudulle muuttanutta Kalliota ei tarvitse tarkemmin esitellä. 16-vuotiaana Remu Aaltosen pyynnöstä ja kitaristi Janne Ödnerin suosittelemana Hurriganesin alkuperäiseen kokoonpanoon liittynyt Kallio on tehnyt mittavan uran.

Kallion ensimmäinen Ganes-visiitti Remun ja Cisse Häkkisen rinnalla kesti vain puolisen vuotta.
– Se oli koulupojalle siihen saumaan juuri sopivan mittainen pesti, sanoo Kallio.

Toinen yritys osui vuoteen 1975, jolloin Ile korvasi Crazy Days-levyllä Albert Järvisen.
– Funtsasin tarjousta pari päivää, mutta eihän siitä voinut kieltäytyä. Olihan Ganes silloin maan ehdoton ykkösbändi.

Seurasi kiihkeää keikkailua myös länsinaapurissa, jossa Hurriganesin suosio oli hurjaa.
– Kaksi Stockiksen keikkaa olivat ikimuistoisia. Lähdimme Ruotsiin maaotteluhengessä. Halusimme näyttää, mitä on todellinen rock’n’roll. Onnistuimme valloituksessamme. Tupa oli täynnä ja suksee aivan mieletön. Juuri noista legendaarisista länsinaapurin keikoista muistot ovat ne hienoimmat, sanoo Kallio.

Sen jälkeen jälleen Järviselle tilaa antaneen Kallion kitara lauloi muun muassa Kolerassa ja Madame George -yhtyeessä. Kansainvälistä läpimurtoa tavoitelleen Pera & The Dogsin hajottua Ile palasi jälleen Janne Louhivuoren tilalle Remun trioon.
– Lupasin Remulle, että tulen mukaan vuodeksi. Niin hänkin oli bändin tulevaisuutta suunnitellut.

Ile pyöritti hetken myös omaa Diesel-bändiään. 90-luvun alussa hän tapasi tulevan vaimonsa Kaija Kärkisen. Pariskunta perusti duon, joka nousi heti debyyttialbumillaan yleisön suosioon. Duo on yhä toiminnassa.
– Kaijan kanssa musisointi on loistavaa vastapainoa tälle bändirytinälle. Löytyyhän esimerkiksi Neil Youngilta ja Springsteeniltäkin se akustinen puoli, muistuttaa Kallio.

Ile Kallio Big Rock Band kiertää parhaillaan maata kovalla tahdilla. Perjantaina 28.10. Kallion rykmentti saapuu Bar Kinoon.

Ilen omat Ganes -suosikit:
• Oh Baby Doll
• Hey Bo Diddley
• Walkin’ The Dog
• Honey I’m Leaving

Vesa-Pekka Järvelä