Boothill Billy seisoo nyt omillaan

Syvästä etelästä on vuosien saatossa noussut parrasvaloihin monta loistavaa southern rock -kokoonpanoa. Yhdysvaltojen etelävaltiossa syntyneen tyylisuunnan nimekkäimpiä edustajia ovat muun muassa Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet ja The Outlaws.

Juurimusiikista ammentava porilaisbändi Boothill Billy on tyyliltään harvinaisuus näillä leveysasteilla. Kvartetiksi Jari Leskisen lähdön jälkeen tiivistynyt kokoonpano on imenyt vahvat vaikutteensa etelävaltioiden soundista. Nyt kovan cover-bändin maineessa olevalla Boothill Billyllä on taskussaan oma, vakuuttavalta kuulostava valttikorttinsa.
– Kuljimme pitkään tunnettujen southern rock -bändien tallaamaa polkua. Esikoisalbumi Arizona Killer syntyi lopulta melko kitkattomasti reilun vuoden työstämisen jälkeen. Tällä hetkellä varastossa on jo uusiakin biisejä, paljastaa BB:n kitaroinnista ja laulusta vastaavat Vesa Haltsonen ja Ana Kaunisto.

Nelimiehisenä operoivan yhtyeen uunituore albumi kumartaa esikuvilleen, mutta seisoo samalla tukevasti omillaan. Tehokkaasti koukuttavan pitkäsoiton materiaali on syntynyt Vesa Haltsosen ja Ana Kauniston kynistä. Kaksikon puoliksi säveltämä yhdeksän biisin kattaus on jokaiselta raidaltaan maukas.

Väkevää southern rockia, kantria, bluesia ja countryrockia veivaava BB kävi todistamassa keikkakuntonsa lauantaina Noormarkun Alvari-pubissa. Kitaroinnista ja laulupuolesta kimpassa vastaavien Kauniston ja Haltsosen takana tukevan kompin kvartetin tanakalle poljennolle takoivat rumpali Kalle Aalto ja basisti Markku Penttilä. Session täydensi stemmalaulullaan Porin Teatterista tuttu Mirva Tolppanen. Hänen kädenjälkensä näkyy myös uutuuslevyn lyriikoissa.

Boothill Billyn biiseissä on Villin Lännen poljentoa. Tulevilla keikoillakin pääroolin varastavat Arizona Killerin kappaleet. Omien tuotoksiensa sekaan tiukasti soittava BB heittää lainoja muun muassa Eaglesin, Marshall Tucker Bandin, Charlie Daniels Bandin ja Tom Pettyn repertuaarista.
Rennosti rullaavan Arizona Killerin biisilistalla vuorottelevat Haltsosen ja Kauniston kappaleet. Esimerkiksi levyn päättävä yhtyeen nimikkobiisi Boothill Billy löysi lopullisen muotonsa vasta studiossa.
– Alkuun se oli melkoinen menopala, mutta lopulta siitä tuli haikean koskettava rock-balladi ja oikeastaan varsin hieno veto.

Vaikka biisit ovat fraseeraukseltaan tekijöidensä kuuloisia, niistä löytyy kuitenkin BB:n soitannolle tyypillistä samankaltaisuutta ja linjakkuutta.
– Halusimme mennä studioon pelkästään tämän ydinjoukon voimin, jotta biisit saadaan toimimaan mahdollisimman samankuuloisina myös live-tilanteessa, sanoo BB:n säveltäjäkaksikko.

Boothill Billyn esikuvat on helppo havaita. Kokeneen kvartetin soitannossa on kuitenkin harvinaisen paljon taitoa ja omaperäisyyttä. Sitä kelpaa tarjoilla jatkossa muuallakin kuin länsirannikolla.
– Me ajattelemme musiikista pitkälti samalla tavalla. Se on ehdottomasti bändin vahvuus, vakuuttavat Kaunisto ja Haltsonen.

Boothill Billy levynjulkistamiskeikalla Pub Winstonissa Porissa lauantaina 4.2.

Vesa-Pekka Järvelä