Ehdottomuutta ja mielitekoja

Teemu Kauppi esittelee heti kättelyssä pihamaallaan Harjunpään kylätien varrella rakennuksen, jota voisi luulla vanhaksi pihasaunaksi.
– Tuo on minun pajani, hän opastaa.
Sisällä on lämmintä, muutaman neliön tila tarvikkeille sekä pieni eristetty ja ilmanvaihtokonein varustettu maalauskoppi.
– Tämä on vanha leipomo. Tässä tilassa oli todella suuri leivinuuni, jonka purin pois kun se ei vetänyt savua. Porin Matti on varalla, jos tulee sähköongelmia.
Teemu Kauppi vaikuttaa silti tyytyväiselle. Hän tekee mistä on aina haaveillut – hän maalaa erikoistuotteita.

Isomman tilan pöydällä on rivistö valmiita kalavieheitä, seinällä osa myyntipakkauksissa. Pöydällä on erikoisesti maalattu perämoottorin koppa, joka pyöri viime viikolla hänen Facebook-sivullaankin.
– Pari maalattavaa maalivahdinkypärää on tilattu, myös moottoripyörän maalattavat osat ovat tulossa postissa maalattavakseni, hän jutteli viime viikolla.
Kauppi on ollut maalaamassa Poriin jopa ”taisteluluolastoa”, josta hän kokee oppineensa todella paljon. Hän sai työskennellä ystävänsä, alan erikoisosaajan Ari De Carvalhon kanssa.

Teemu Kaupin kiintoisin tuotantosuunta potkii nyt sen verran lujaa, että saa keskittyä kaikkein kiintoisimpiin töihin. Ulvilalainen vaikuttaa selvästi tyytyväiselle – hän tekee sitä mitä haluaa, omaan tahtiin markkinoita haistellen. Hän teki ratkaisunsa vähän aikaa sitten ollessaan ”virkavapaalla” Luvatasta.
– Kun näytti siltä, että täytyy joko palata kuparipuistoon tuotantolinjalle tai ryhtyä kokonaan näihin maalaushommiin, tein ratkaisun. Jos en nyt sitä tekisi, en sitten koskaan.

Kaupillle iso linja on kalastus ja toisena isommat erikoismaalaukset.
– Pitäisi olla sen verran tilaa, että saisin pysyvämmän työskentelytilan isommille maalaustöille ja erikseen vaappumaalaukselle. Ei tänne nyt saa moottoripyörää oikein tuotua.
Uudesta verstaasta hän puhuu varovasti, mutta selvästi on suunnitelmia. Hän olisi ostanut naapuritontin uutta tuotantotilaa varten, mutta Ulvilan kaupunki ei myynyt, koska se on tarkoitettu asunnoille.

Yritys, Kalastus Valhalla, on ollut kirjoilla 2,5 vuotta. Kauppi on touhunnut aiemmin sen nimissä sivutoimisena, nyt kokonaan yrityksen nimiin.
– Olen aina tykännyt piirtämistä ja maalaamisesta. Mustan kun 10-vuotiaana kävin katselemassa kynäruiskuja kaupassa. Yläkouluikäisenä jonkinlainen idolini oli Simo Riikonen, mutta en silloinkaan saanut omaa ruiskua.
Ammattikoulussa hän opiskeli pintakäsittelyä, silti suurin kipinä jäi odotuttamaan.

Hän luottaa kalastusteemaan ja tuotekehittely jatkuu. Toimivat vaappumallit jäävät elämään, ne ovat pitkän tuotekehittelyn ja kokeilujen tuloksia.
Ehdottomuus paistaa tekijästä.
– Minä en oikaise missään. Teen tuotteen jokaisen vaiheen itse, enkä tee mitään kompromisseja.
– Ihan hyvin on tullut kalaa, hän kuvaa asiakaspalautetta.

Jukka Silvast