Entisöinti taas muodissa

Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa avataan kymmenien talojen ovet vieraille jo seitsemännen kerran.

Vanhojen tulisijojen uudelleen pystyttämiseen erikoistunut uusikaupunkilainen muurarimestari Timo Laitinen on innoissaan esitellessään 1700-luvulla rakennetun puutalon nurkassa seisovaa kaakeliuunia. Laitinen pystytti kerran jo puretun, mutta onneksi hyvin säilyneen tulisijan Uudenkaupungin Balsaborgin mäellä sijaitsevaan taloon uudelleen vuonna 1995.
– Tämä on yksi kauneimmista koskaan muuraamistani uuneista, Laitinen hehkuttaa.
– Vanhoille uuneille on enemmän kysyntää kuin löytyy tarjontaa. Jos jostain syystä haluaa luopua paikalle muuratusta uunistaan tai hellastaan, kannattaa siitä ehdottomasti tehdä ilmoitus. Heikkokuntoisetkin tullaan varmasti hakemaan, eikä niitä kannata missään nimessä viedä kaatopaikalle, neuvoo Laitinen.
– Ennallistaminen tai entisöinti on onneksi taas muodissa. Ihmiset ymmärtävät, että työtä ei tehdä pelkästään heille itselleen, vaan myös tuleville asukkaille. Itse olen muurannut vanhan kaakeliuunin varmaan kymmeneen taloon, hän ynnää.

Balsaborgin mäen yksityiskoti on mukana Uudessakaupungissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna jo seitsemännen kerran järjestettävässä Vanhat Talot -tapahtumassa. Kahden päivän aikana kymmenien vanhojen talojen ovet ja puutarhat aukeavat vieraiden ihailtaviksi.
– Vanhan entisöiminen on aina kulttuuriteko ja sitä on kieltämättä myös Vanhat talot -tapahtuma. Aidan takaa kukaan ei näe, mitä pihalla tai sisällä talossa on, mutta nyt tarjoutuva mahdollisuus herättää ihmisille varmasti virikkeitä siihen, että vanhaa kannattaa korjata, Timo Laitinen sanoo.
– Epätoivoisenkin oloiseen korjauskohteeseen kannattaa aina pyytää ammattimies arvioijaksi. Vanhaa korjaamalla päästään useimmiten halvemmalla, mitä uusi tulisi maksamaan, ja lopputulos on varmasti uniikki, tietää Laitinen.

Samaa mieltä muurarimestari Laitisen kanssa on uusikaupunkilainen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Toni Tyrjy. Hän avasi viime vuonna U:gin kaupunginlahden rannan vanhaan suolamakasiiniin 1617-nimisen ruokaravintolan.
– Halusin kunnioittaa samaa perinnettä antamalla täysin niin ulkoa kuin sisältäkin uusitulle ruokaravintolalle nimen 1617. Se on kunnianosoitus niin 400-vuotiaalle Uudellekaupungille kuin todennäköisesti myös tämän makasiinin rakentamisvuosi, Tyrjy selvittää.
– Vanhaa taloa ei voinut remontoida ylimalkaisesti, vaan kaikki tehtiin pieteetillä vanhaa kunnioittaen, hän tiivistää.
– Vanhat talot ja historia ovat tämän kaupungin juttu, niitä pitää vaalia ja kunnioittaa. Jos täällä ei olisi kunniakasta historiaa ja vanhoja puutaloja, ei kaupungissa olisi varmaan mitään muuta kuin autotehdas ja Yara. Niiden arvoa ei voi toki vähätellä, mutta turisteja ne eivät välttämättä vetäisi.
– Minusta on upea asia, että vanhojen puutalojen ympärille on järjestetty oma tapahtuma jo useamman vuoden ajan. Mitä enemmän kaupungissa on erilaisia tapahtumia, sitä enemmän se hyödyttää myös palveluelinkeinoa. Kaikki tapahtumat tuovat Uuteenkaupunkiin ihmisiä, muistuttaa Tyrjy.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon