Esteettistä, ekologista ja edullista

Kun nurkkiin kertyy kaikenlaista tavaraa ja vaatetta, rompetta ja roinaa alkaa ihmetellä, että mitäs tällä kaikella nyt tekee.
Raumalainen nuori perheenäiti ja opettaja Annina Klaus keksi idean, joka palvelee hänen vihreää aatettaan. Hän perusti Lystilainaamon, josta ihmiset voivat pienellä korvauksella vuokrata käyttöönsä mieleistään tavaraa.
– Esteettistä, ekologista ja edullista, kuvailee Annina ideaansa.

Hän on ollut aina kiinnostunut teatterista. Opiskeluaikoinaan Rauman opettajankoulutuslaitoksessa hän oli aktiivisesti mukana ylioppilasteatterissa monissa eri näytelmissä.
Vuosien saatossa on kerääntynyt omia rooliasuja varastoon. Kirpputoreilta on tarttunut matkaan monenmoista tavaraa, jota voi käyttää juhlapöytien somistukseen. Tarjolla on myös hauskoja hattuja ja monenlaisia rooliasuja Batmanista eläinhahmoihin saakka. Hyllyiltä löytyy myös monenlaisia kankaita, joita voi käyttää pöytäliinoina.

Annina Klaus viettää aikaa äitiysvapaalla tyttärensä Venlan ja miehensä kanssa ensi syksyyn saakka. Aikaa jää Lystilainaamon pyörittämiseenkin mukavasti.
– Ollaan nyt asuttu Naulaajankadulla vanhassa omakotitalossa puolitoista vuotta. Tämä on kyllä kiva huvikumpu ja varastotilaakin tavaroille on mukavasti, toteaa Annina Klaus.
Hän on käyttänyt varastoihin kertyneitä tavaroita paljon apuna myös opetuksessa. Yksi onnenosuma oli vanhan television löytyminen. Siinä ei ollut enää sisällä mitään, mutta vanhat ”kehykset” toimivat rekvisiittana lasten leikeille.
Lainaamon varasto on täydentynyt pikku hiljaa myös ystävien lahjoituksilla.
– Lapset voivat leikkiä tämän avulla vaikka nukketeatteria tai pelleillä uutisten lukijoina. Ideani on opettaa lapsia draaman keinoilla. Ei kannata heittää roskikseen mitään, mitä voi hyödyntää. Maailmassa on turhaa roinaa jo aivan liikaa.
Klausien kotikin on sisustettu vanhoilla tavaroilla. Olohuoneesta löytyy komea puinen lipasto ja nurkassa on vanha poljettava Singerin ompelukone, jota voi vieläkin käyttää.

Annina Klaus juhli kolmekymppisiään ystäväporukan ja perheen kesken kotonaan.
– Meillä oli oikein hauskat kauhujuhlat. Kaikilla oli jotain hulvatonta päällä. Haaveilen edelleen näyttelemisestä. Voi olla että jonain päivänä vielä aloitan jossain harrastajaporukassa, kaavailee Annina Klaus.

Marja-Riitta Ovaska

Tuntematon