Harmonikkataituri aikoo juristiksi

Essi Elomäki, 19, näyttää huojentuneelta. Takana on pääsykoe Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja nukuttu yö. Hän kommentoi eilistä puristusta sanomalla, että aika hankalat olivat ja pyrkijöitä paljon.
Juristin ammatti on haluttu nuorten keskuudessa. Oikeustieteellinen oli myös Essin ykkösvaihtoehto. Kakkosena lääkis, sillä nykyisin vaaditaan kaksi hakuvaihtoehtoa.
– Menin oikeustieteelliseen kokeilemaan onneani ilman valmennuskurssia. Luin itsekseni vaadittavat kolme pääsykoekirjaa kannesta kanteen, eloisa ja puhelias Essi kertaa aherrustaan.

Lääketieteelliseen tiedekuntaan pyrkimisen hän jätti suosiolla väliin. Jos yliopiston ovi ei näillä pääsykokeilla aukene, Essi käy ensi keväänä valmennuskurssit ja pyrkii oikeustieteelliseen uudelleen. Kevät tuntui näin jälkikäteen tuoreesta ylioppilaasta raskaalta. Hän aloitti urakkansa syksyllä kirjoittamalla ruotsin, yhteiskuntaopin ja historian. Kevääksi jäivät äidinkeli, englanti, saksa, ranska ja pitkä matematiikka. Kaikkiaan kahdeksan ainetta.
– Äidinkielestä, ruotsista ja yhteiskuntaopista tuli eximia. Loput olivat M:n ja B:n väliltä.

Lukuisista harrastuksistaan huolimatta Essi on aina ollut hyvä oppilas. Lukioon hän asteli yli yhdeksän keskiarvolla, tähtäimenä yliopisto-opinnot.
Mikäli oikeustieteellisen ovi ei ensimmäisellä yrittämällä aukea, b-vaihtoehtona on etsiä työpaikka ja pyrkiä ensi keväänä uudelleen. Pääsykoekirjat julkistetaan valitettavasti vasta kaksi kuukautta ennen h-hetkeä.

Lukiosta Essillä on pelkkää hyvää sanottavana.
– Oli kiva, kun sai itse valita opiskelemiaan aineita. Yhteiskunnalliset aineet ja kielet ovat kiinnostaneet minua aina. Motivaationi oli kaikki lukiovuodet hyvä. Fysiikka löi hanttiin. Onneksi sitä oli vain yksi pakollinen kurssi, Essi huokaisee kahvipöydän ääressä lapsuudenkodin keittiössä.
Kotitalous näyttää olevan hallussa, kahvi maistuu erinomaiselta. Äiti on opettanut lapsille siivouksen ja kodinhoidon salat, joten yksinasuminen sujuu ongelmitta.
– Koulusta tulen varmasti kaipaamaan kavereita ja opiskelurytmin säännöllisyyttä.

Essi on niittänyt valtakunnallista mainetta muun muassa yltämällä Kultainen Harmonikka -kisassa jaetulle hopealle kaksi vuotta sitten. Pikkusisko Ella kilpailee heinäkuussa samassa finaalissa. Isosisko lupaa olla kotikommentaattori ja tsemppari.
– Keikkoja olen tehnyt ja teen jatkossakin, mutta kilpatreeniä ei yo-vuoteen mahtunut. Opiskelupaikasta riippuu, ehkä joskus vielä tähtään Kultaisen Harmonikan ykkössijalle, Essi hymyilee.

Lakkiaiskutsuja on lähetetty lähes 60 henkilölle. Juhlapaikkana on lauantaina itseoikeutetusti Palmgren-konservatorion kahvio. Tarjolla on ruokaa niin kutsutusta kylmästä pöydästä. Aterioinnin kruunaavat täytekakkukahvit. Alkumaljana on kuohujuomaa.
– Osa kutsutuista tulee sunnuntaina kotiimme juhlimaan. Lauantai-iltana kouluporukka on ehkä viimeistä kertaa kasassa. Ajatus on viettää yhteistä aikaa yo-gaalassa Kinossa.

Pia Rauhalammi