Ilosanoma tempaisi mukaansa

Satakunnan Kansanlähetys perustettiin vuonna 1969. Ulvilalainen Mario Heinilä oli mukana perustamiskokouksessa. Hän kertoo, että seuraavana vuonna saapui satakuntalaisten kesäaktioon Keski-Suomesta myös sittemmin porilaistunut lankomies Sakari Leppänen.
Mikä on aktio?
– Se on actionia eli toimintaa, tulee englannin kielestä, miehet kertovat.
Kansanlähetys syntyi nuorison herätyksestä, halusta lähteä maailmalle ja jakaa ilosanomaa. Kokoonnuttiin aktioihin, lähdettiin kentälle.
– Halusimme nimenomaan lähetyksen näkökulman toimintaan. Evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja – se on sloganimme.

Aluksi lähdettiin lähelle. Leppänen muistelee, kuinka otti kesätöistä Rosenlewilta vapaata ja lähti kuskiksi Lattomeren telttamissioon.
– Oltiin nuoria ja täynnä energiaa. Telttamissioita oli tosi paljon, ne olivat samalla nuorison tapaamispaikka.
Toiminta kasvoi vähitellen. Ulkomaille lähdettiin ensin Ruotsiin, ruotsinsuomalaisten pariin.
– Soitettiin ovikelloa ja tarjottiin hengellistä kirjallisuutta. Järjestettiin seuroja, miehet muistelevat.
– Se oli meistä nuorista hauskaa ja jännittävää. Saimme kanavan viedä uskontoa ja samalla pääsimme ulkomaille, mentiin esimerkiksi Italiaan. Pakattiin Kleinbus ja lähdettiin matkaan.
Satakuntalaisten rooli oli suuri Raamattujen salakuljettamisessa itäblokin maihin. Leppänen kertoo olleensa lähetystyössä myös Etiopiassa. Hän toimi kymmenen vuoden ajan Olkiluodon ydinvoimalatyömaan pappina, josta työstä jäi eläkkeelle viime vuonna.
– Siinä lähetyskenttä tuli lähelle, kun työmaalla oli jopa 80 eri kansallisuuden edustajia.

Ulkomaan lähetystoiminta on koko ajan tarvinnut tukijalan Suomesta. Niinpä kotimaan toiminta kasvoi samaa tahtia. Tällä hetkellä Satakunnan Kansanlähetyksellä on 20 nimikkolähettiä. Lähetysrenkaissa on jäseniä noin 600 ja nimikkosopimuksen on solminut 19 seurakuntaa. Tilaisuuksia pidetään eri puolilla maakuntaa.
– Tämä tarjoaa mahdollisuuden palvella niin lahjoillaan kuin rahallakin. Samalla tullaan tutuiksi ja kannetaan toisten ilot ja murheet, Sakari Leppänen luonnehtii.
Hän on nyt Satakunnan Kansanlähetyksen puheenjohtaja. Hän kertoo, että kotimaan työn kautta kerätään varoja, jotta lähetit voivat toimia työssään ulkomailla.
– Meillä on myös marttyyrejä, hän sanoo ja näyttää kuvaa muistolaatasta, jossa on neljä nimeä.
Neljä lähetystyöntekijää on kuollut Afganistanissa, Eeva ja Erik Mustonen vuonna 1980, Seija Järvenpää ja Kaija Martin kesällä 2014.
Porin Eteläpuisto 10 A:n viidennessä kerroksessa sijaitsee Lähetyskoti, joka toimii piirin toimistona ja kokoontumistilana pienryhmille.
– Joka kuukauden toisena ja neljäntenä sunnuntaina kello 17 järjestämme Kohtaamispaikka-messun Seurakuntakeskuksen musiikkisalissa. Sinne ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita, Leppänen kertoo.

INFO:
Kansanlähetys täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja järjestää juhlatilaisuuksien kiertueen 17 kansanlähetyspiirin alueella. Kiertue starttaa Porista lauantaina 28. tammikuuta.
Tilaisuus pidetään Seurakuntakeskuksessa, os. Itäpuisto 14. Kello 14 juhlakahvit, kello 15 Kansanlähetyksen 50-vuotisjuhla.
Juhlassa puhuvat muun muassa Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela ja lähetysjohtaja Mika Tuovinen. Musiikista vastaa muusikko Pekka Simojoki.

Sanna Jääskeläinen