Jazz soi Prahan kaduilla ja klubeilla

Prahassa riittää nähtävää. Ja kuultavaa. Tshekinmaan tunnelmallinen pääkaupunki on jo pitkään ollut tunnettu jazzmusiikin eurooppalainen kehto. Prahassa soi sekä kaduilla että klubeilla. Ja myös silloilla.

Turistit parveilevat varsinkin Vltavan joen ylittävillä silloilla – erityisesti mahtavalle Linnavuorelle johtavalla Kaarlensillalla kaikuu kamarimusiikin lisäksi myös jazz. Katusoittajatkin ovat yleensä tasokkaita.

Laadukkaasta jazzista voi nautiskella kohtuuhinnalla myös keskustan monilla mukavilla klubeilla. Maineikkain Prahan jazz-klubeista on Narondi-kadulla sijaitseva Reduta. Se oli myös Tshekin kulttuurista nauttineen presidentin Václav Havelin suosikkipaikkoja.

Havel vei Redutaan kahdesti myös virkaveljensä, Yhdysvaltojen entisen presidentin Bill Clintonin. Clinton tarttui Redutan illassa myös saksofoniinsa. Jazzin lisäksi Redutassa saattaa kuulla esimerkiksi soulia, bluesia tai vaikkapa bossanovaa.

Redutan lisäksi kannattaa ottaa suunnaksi osoitteesta Michalská 9 löytyvä Jazz club U Stare pani. Oman mausteensa Prahan iltaan tuo jokilaivojen musiikkitarjonta. Cechuv most -sillan kupeesta starttaavan Jazzboatin kyyti on oiva tapa tutustua Prahan joenvarren upeisiin maisemiin jazzia kuunnellen.

Suunnaksi voi ottaa myös Janackovo Nabrezi -kadulla sijaitsevan Jazz Dock -klubin. Siellä EBU:n jazzkonserttivaihtoon kuuluneen keikkansa kävivät äänittämässä myös tenorisaksofoni Chris Potter, basisti Larry Grenadier ja rumpali Jonathan Blake.

kiinnostavaa kuultavaa on tarjolla myös Vanhassakaupungissa sijaitsevassa AghaRTA Jazz Centrumissa. Perinteinen klubi löytyy goottilaisesta kellarista. Osoiteeksi kannattaa ottaa Železná 16.
Jazzin ja bluesin nälkäiselle erinomainen valinta on myös Prahan pienellä puolella Malá Stranassa sijaitseva idyllinen U Malého Glena. Karmelitska-kadun pienellä estradilla ovat vuosien varrella esiintyneet kaikki paikalliset suuruudet. Klubin tiistai-iltoja isännöi modernin jazzin kitarataituri Roman Pokorny.

Vesa-Pekka Järvelä