Juhlavasti viiden kuoron voimalla

Laulu raikaa tulevana lauantaina viiden kuoron yhteiskonserteissa. Harjavallan ja Porin Naislaulajien lisäksi lavalle nousevat Friitalan, Kokemäen ja Noormarkun Mieslaulajat.
– Lauantain ensimmäinen konsertti pidetään kello 13 Harjavalta-salissa ja toinen kello 17 Porissa Palmgren-salissa, kertoo kolmea mieskuoroa johtava dir.cant. Heikki Haulanto.

Haulannon mukaan tulevat konsertit ovat ensimmäiset, joissa lavalle noustaan peräti viiden kuoron voimin.
– Näin ison joukon saaminen yhteisharjoitukseen on haasteellista. Yhteinen sävel löytyi kuitenkin kivuttomasti, paljastaa Haulanto.

Idea kimppakonsertista virisi maamme merkittävästä syntymäpäivävuodesta.
– Suomen 100-vuotisjuhla on juuri oikea hetki näille yhteisesiintymisille. Parhaimmillaan kuorolaisia on estradilla 85. Konserttien kesto on väliaikoineen noin kaksi tuntia. Siinä ajassa ehdimme esittää parikymmentä kappaletta, kertoo Haulanto.

Konserttien ohjelmistossa on tunnettujen suomalaissäveltäjien kappaleita. Säveltäjien joukossa ovat muun muassa Leevi Madetoja, Kaj Chydenius, Toivo Kärki, Rauno Lehtinen, Usko Kemppi, Veikko Samuli, Anna-Maija Kähärä, Esa Nieminen ja Veikko Samuli.
– Viimeisenä numerona on itseoikeutetusti Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni. Oikein muihin säveliin ei 100-vuotisjuhlaa voisi päättääkään, sanoo Haulanto.

Maineikkaiden ja kansainvälisillä estradeilla esiintyneiden mieskuorojen lisäksi Haulanto johti vuosituhannen lopulta aina vuoteen 2013 asti myös Porin Naislaulajia. Viime syksystä alkaen vuonna 1945 perustetun kuoron johdossa on ollut tyttökuoro Sävelsirkkujakin johtava Minna Liettyä-Tyni.

Porin Naislaulajien puheenjohtajan Kirsi Laineen mukaan kuoroon kuuluu tällä hetkellä 23 aktiivista, eri-ikäistä laulun harrastajaa.
– Osa heistä on laulanut kuorossamme jo yli 40 vuotta, useat ovat olleet mukana 5–10 vuotta ja jotkut ovat liittyneet kuoroon pari vuotta sitten.

Monien satakuntalaiskuorojen kanssa yhteistyötä tehneen Porin Naislaulajien ohjelmistossa on suurten säveltäjien kuoroteoksia, harrasta musiikkia, kamarimusiikkia sekä iskelmiä.
– Kuoro esiintyy sekä säestyksellä että ilman sitä. Pääsääntöisesti laulamme neliäänistä ohjelmistoa, kertoo Liettyä-Tyni.
Kirsi Laine kertoo, että kotimaan esiintymisten lisäksi kuoro on tehnyt konserttimatkoja Suomen rajojen ulkopuolelle.
– Esiintymisiä on ollut Tanskassa, Ranskassa, Norjassa, Ranskassa, Englannissa, Unkarissa ja Italiassa.

Myös Harjavallan Naislaulajilla on takana pitkä taival. Yli 40 vuoden aikana kuoro on esittänyt monenlaista musiikkia.
– Meillä on ollut hengellisen musiikin konsertteja sekä joululaulukonsertteja kirkoissa. Muu ohjelmistomme koostuu musikaalien ikivihreistä ja naiskuoroille tehdyistä monipuolisista sävelmistä, kansanlauluista ja kevyestä musiikista. Olemme myös esittäneet lapsille heidän omia laulujaan, kertoo kuoroa johtava Virpi Havia.

Kuoro on vieraillut muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Saksassa ja Unkarissa.
– Kesällä 2014 kuoro esiintyi Veronan ja Gardajärven kansainvälisillä kuorofestivaaleillä. Osallistuimme neljään yhteiskonserttiin kirkoissa ja kävimme esiintymässä myös Venetsian Pyhän Markuksen Basilikassa sekä sen ulkopuolella Pyhän Markuksen torilla.

Juhlakonsertit ovat 25.3. Harjavallassa ja Porissa.
Harjavalta-salissa konsertti alkaa ensi lauantaina kello 13.
Porissa Palmgren-salissa konsertti käynnistyy kello 17.

Vesa-Pekka Järvelä