Juhlavuosi kokoaa pomarkkulaisia yhteen

Pomarkun 150-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan tänä vuonna vielä muun muassa Yön konsertilla ja kuntalaisia osallistavalla joulukalenterilla.

Pieni, mutta kotiseutuylpeä Pomarkun kunta odottaa innolla 150-vuotisjuhlavuoden huipentumaa: Yön konserttia Pomarkun monitoimitalolla 2. joulukuuta. Koululaisetkin saavat nauttia musiikista, kun 1. joulukuuta koulukonsertissa esiintyy Remix-yhtye sekä oman koulun bändi Ending Fortune.

Yön keikkapaikkana toimiva tuliterä monitoimitalo valmistui kaksi vuotta sitten ja paikkakuntalaiset käyvät siellä muun muassa rehkimässä kuntosalilla, pelaamassa salibandyä ja jumppaamassa.
– Yön konsertista on puhuttu usein ja nyt se on monitoimitalon tilojen vuoksi mahdollista. Yleisöä mahtuu noin tuhat henkeä ja moni entinenkin pomarkkulainen on luvannut tulla, juhlavuoden toimikunta iloitsee.

Pomarkun Juhlavuoden toimikunnassa hääräävät kulttuurivaikuttaja Airi Ruokoski, lukion ja yhteiskoulun rehtori Jussi Heervä sekä kirjastonhoitaja Elena Iso-Oja.
Toimikunta toteaa yhteen ääneen, että kuntalaiset ovat osallistuneet hienosti 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin, mikä kertoo kiintymyksestä kotiseutua kohtaan. Tapahtumien tarkoitus onkin koota paikkakuntalaisia yhteen.

Maaliskuussa järjestetty Pomarkun alueen historiasta kertova luentoseminaari keräsi kuulijoita paikan päälle yli sata henkeä, Isojärven alueelle järjestetty esittelykierros myytiin myös loppuun ja Pori Sinfoniettan esityksissäkin riitti kuulijoita.
– Itsenäisyyspäivää vietetään perinteisen, kunnan ja seurakunnan yhteistyössä järjestämän ohjelman merkeissä. 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Pomarkun kylänraitti koristellaan juhlavalaistuksella. Millainen valaistus tulee olemaan, se olkoon yllätys, Heervä hymyilee salaperäisenä.

Joulukuussa kokeillaan ensimmäistä kertaa myös hauskaa kuntalaisia osallistavaa joulukalenteria.
Kirjaston työntekijä Pirjo Schulze selventää, että hän on jakanut yhdistyksille, yrityksille ja yksityisille pomarkkulaisille 24 luukkua, yhden kullekin. Luukun sijainnista ilmoitetaan Pomarkun kunnan nettisivuilla, kuntatiedotteessa sekä kunnan Facebook-sivuilla.
– Luukusta voi löytyä mitä vaan: glögitarjoilua, jouluasetelma, toimintaa tai jotain muuta. Kysymyksessä ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on, että kuntalaiset saavat tavata mukavan yhdessäolon merkeissä, Schulze painottaa.

Airi Ruokosken suku on Pomarkusta kotoisin ja hän on asunut paikkakunnalla koko elämänsä: ensin kenkätehtaan takapihalla ja nyt sen etupihalla. Ruokoski on ohjannut näytelmiä Pomarkun näyttämölle ja hänen kädenjälkeänsä ovat monet Pomarkun maisemassa näkyvät taideteokset, kuten esimerkiksi kalastajapatsaat Pomarkun sillan kupeessa.
– Tämä on viihtyisä pieni kylä, jossa ihmiset ovat tuttuja. Minulla ei ole koskaan ollut mitään syytä lähteä täältä. Täällä on hyvät palvelut ja lääkäriin sekä hammaslääkäriin pääsee nopeasti, Ruokoski pohtii.

Jussi Heervä pohtii, että moni paikkakuntalainen varmasti kysyy mielessään, onko Pomarkulla rahkeita jatkossakin säilyä itsenäisenä kuntana. Hän kokee, että paikkakunnalla on kuitenkin vahva paikallishenki.
– Tänne ei juurikaan muuta Porista ulkopuolista väkeä, joille paikkakunta olisi käytännössä vain osoite, samalla tavalla kuin Noormarkkuun tai Ulvilaan. Sen sijaan isolla osalla pomarkkulaisista on juuret täällä ja se varmasti näkyy Pomarkku-henkisyydessä, Heervä arvelee.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon