Kana-ateria Ahmedin tapaan

– Kaikki arabit tuntevat tämän ruuan, sanoo Ahmed Al-Kinai.
Hän on kotoisin Irakista, asuu nyt Porissa. Kotimaassaan Al-Kinai ei juurikaan kokannut, mutta on Suomeen muuton jälkeen innostunut alasta. Nyt hän on lupautunut laittamaan arabien perusaterian, jonka tekeminen onnistuu helposti myös suomalaisessa kotikeittiössä.
Ruoka on kanaa okran kanssa. Okra on todella suosittu vihannes arabimaissa, mutta suomalaiselle tuntemattomampi. Kotimaassaan Al-Kinai käyttäisi sitä tuoreena, Suomessa okra myydään pakasteena. Okra tunnetaan myös nimellä gumbo.
– Okra syödään tomaattikastikkeen kanssa, se maistuu hyvältä ja on terveellistä.

Aterian ainekset ovat: pussillinen pakastettua okraa, kokonainen pakastettu kana, riisiä, tomaattipyreetä ja mausteita. Perusmausteiden mustapippurin ja suolan lisäksi Al-Kinai käyttää jauhettua kuminaa ja biryani-mausteseosta sekä granaattiomenakastiketta. Koristeeksi annokseen laitetaan tuoretta korianteria.
Riisin kanssa ollaan tarkkana. Paras laatu on kokkimme mukaan Indian 1121 Sella Rice.
– Arabit tykkäävät tästä ja basmatiriisistä. Tässä on hyvä maku ja rakenne on irtonainen.

Jos ruuassa käytettäisiin lihaa, esimerkiksi lammasta, se kypsennettäisiin yhdessä okran kanssa. Kana laitetaan kuitenkin erikseen.
Al-Kinai halkaisee kokonaisen kanan, maustaa sen ja laittaa uuniin. Tämä kana vaatii noin 40 minuutin kypsymisajan 200 asteessa. Aika vaihtelee kanan koon mukaan.
Riisi laitetaan kiehumaan.
Al-Kinai keittää toisessa kattilassa okran, keittoaika on vain muutama minuutti. Vesi kaadetaan pois. Paistinpannulle laitetaan vähän öljyä ja tomaattipyreetä, sitten lisätään vähän vettä, suolaa ja okrat. Halutessaan voi lisätä valkosipulia. Okrasta itsestään irtoaa nestettä ja sen tärkkelys myös saostaa kastikkeen.
Kun riisi on kypsää, kaadetaan vesi pois. Riisin voi vielä laittaa paistinpannulle tilkkaan öljyä hautumaan matalalla lämmöllä noin 15 minuutin ajaksi. Silloin sen maku syvenee.
Kypsän kanan Al-Kinai valelee vielä tilkalla granaattiomenakastiketta, jossa on kirpeä maku.

Ateria tarjoillaan arabialaisen, litteän leivän kanssa. Ruoka on maistuvaa, kevyesti maustettua.
Neljän hengen aterian hinta on noin viisi euroa.

Ainekset ateriaan Porista

Aiemmin porilaiset itämaisen ruuan ystävät kävivät paljon ostoksilla Turussa ja Tampereella, joissa molemmissa on useita itämaisen ruuan kauppoja. Viime vuonna Poriin saatiin kauppa, jossa on niin arabikeittiön aineksia kuin muitakin eksoottisia ruoka-aineita esimerkiksi Intiasta, Afrikasta ja Thaimaasta.
Torin varrella sijaitsevan Mansour Marketin yrittäjä Amro Mansour korostaa, että kauppa ei ole pelkästään halal-kauppa.
– Meillä on totta kai halal-tuotteita, mutta paljon muutakin. Kauppa on tarkoitettu kaikille itämaisesta ruuasta kiinnostuneille. Meillä on myös thaimaalaiseen keittiöön olennaisesti kuuluvaa porsasta valikoimissa.

Ruokakaupan perustaminen ei ollut Mansourin oma idea. Alun perin hänen ystävänsä perusti liikkeen, mutta tarvitsi apua saadakseen sen kannattavaksi. Mansour osti liikkeen viime joulukuussa.
– Aloin heti etsiä tänne laadukasta, edullista myytävää. Lähdimme vaimoni Jennin kanssa Ruotsiin etsimään yhteistyökumppania, hän kertoo.
Nyt ruotsalaisesta tukusta tulee tilaus viikoittain, mukana on vihanneksia, lihaa ja kalaa. Lisäksi Mansour investoi kuorma-autoon, jolla voi hakea isomman erän tuotteita.
– Auto on kätevä myös jakelussa, koska siinä on kylmälaitteisto. Toimitamme isot tilaukset, esimerkiksi vastaanottokeskuksiin viedään tuotteita.
Mansour kiittää Porin kaupungin terveystarkastajia, joiden kanssa yhteistyö on sujunut niin liikkeen kuin kylmäauton kanssa.
– He ovat mukavia ja neuvovat, miten asiat laitetaan kuntoon, hän sanoo esitellen ylpeänä kaupan ovelle kiinnitettyä tarkastustodistusta.

Mansour Marketissa on valikoimissa jo yli tuhat tuotetta. Mansour arvelee, että jopa 3 000, kun esimerkiksi kaikki mauste- ja teelaadut lasketaan erikseen. Jenni Mansour on kääntänyt tuoteselosteet suomeksi.
Esimerkiksi riisiäkin on montaa eri laatua, on basmatia, biryania, extremeä, thai-riisiä ja sella-riisiä.
– Kerromme eri laaduista ja niiden käytöstä asiakkaille. Monet suomalaiset tulevat tosin kauppaan keittokirjan kanssa ja tietävät, mitä tarvikkeita etsivät. Jos jotain ei löydy, yritämme hankkia sitä valikoimiin.
Vanhentumassa olevat tuotteet Amro Mansour kertoo lahjoittavansa suoraan Elämän leipä sinulle -yhdistykselle.

Sanna Jääskeläinen