Kanaria yllätti positiivisesti

Gran Canaria on paljon muutakin kuin Puerto Ricon täyteen hotelleja rakennetut rinteet tai Inglésin turisteja pursuavat olutbaarit. Saaren ilmasto on lämmin ja miellyttävä ympäri vuoden. Marraskuun alussa mittari näytti päivisin jopa 26 astetta, iltaisin terassilla tarkeni villatakissa. Kuuden tunnin lentomatkan jälkeen kentältä oli helppo hakea etukäteen alle satasella viikoksi vuokrattu auto.
Kanarian luonto ja kylät tarjoavat paljon nähtävää. Pitkät hiekkarannat ja dyynialueet houkuttelevat löhöilyyn ja pulikoitiin Atlantin kirkkaissa vesissä. Maspalomasin ja Playa del Inglésin välissä oleva pitkä ranta on noussut kävelijöiden suosioon. Saaren eteläosa tarjoaa loistavat puitteet vesiurheilulajien ja golfin harrastamiseen.

AirBnB:n kautta vuokrattu lomakoti hienostuneessa ja tyylikkäässä Melonerasissa osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Suurten uima- ja porealtaiden veden olisi toivonut olevan muutaman asteen lämpimämpää perheen pienempiä ajatellen. Melonerasista on rakennettu Maspalomaksen majakalle asti rannan tuntumassa kulkeva helppokulkuinen kävelytie. Maspalomasista löytyy merkkiliikkeitä. Auringonlaskuja pääsee ihastelemaan viihtyisissä rantaravintoloissa taustalla soivan elävän musiikin kera. Alueen supermarketeissa liha-, kala- ja hedelmätiskit notkuivat tuoreina. Ruokakassin hinta on Kanarialla noin puolet Suomen hintaa edullisempi. Litran pullon punaviiniä sai 2,99 eurolla.

Kanarian komeimmat maisemat löytyivät vuoristoretkellä, jonne olivat löytäneet myös lukuisat pyöräilijät. Kiemuraiset tiet, eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeet sekä pikkukylät ovat kokemisen ja näkemisen arvoisia. Teitä reunustavilla pengerryksillä kasvoi muhkeita kaktuksia ja viljelyksiä, saaren huipulla pitkäneulaisia mäntyjä. Valkoiset pilvet valuivat henkeä salpaavan kauniina alas vuorilta. Ylhäältä on huimat maisemat jylhiin kalliopaaseihin ja alas sammuneiden tulivuorten kraatereihin.
Saaren keskiosan ylängöllä, yhden maailman suurimman kivipaasin, Roque Nublon, lähellä sijaitsee laaksojen ympäröimä mantelikaupunki Tejeda. Se on viehättävän rauhallinen ja ilma huomattavasti rantapaikkoja viileämpää. Tejeda on tyypillinen kirkon ympärille muodostunut pieni kaupunki, jonka katujen varsilla oli valkoiseksi kalkittuja taloja parvekkeineen ja punaisine kattoineen sekä hyvin hoidettuine ruukkukasvipuutarhoineen.

Saaren pääkaupungissa Las Palmasissa voi nauttia kulttuurista, museoista, teattereista ja konserteista. Vanhasta kaupungista on mukava aloittaa tutustuminen kaupunkiin. Ostoksia voi tehdä kauppahalleista tai shoppailusta tasokkaassa tavaratalossa ja putiikeissa. Pääkaupungin ranta ja rantakatu ovat viihtyisiä. Sanoisinpa, että kaupunki on paljon mainettaan parempi ja kaukana Irwinin laulujen luomasta fiiliksestä. Las Palmasissa olisi ollut mielenkiintoista käydä myös tiedekeskuksessa, tekniikkamuseossa tai vaikka oopperatalossa, mutta aikaa oli liian vähän.
Seuraavalle Gran Canarian matkalle jäikin monta mielenkiintoista asiaa katsottavaksi. Listalla ovat ainakin Arvcasin kaupungin tunnettu katedraali, Puerto de las Nievasin idyllinen satamakaupunki, saaren korkein ja viilein kylä Artenara, kivikaudelta peräisin olevat Cenoblo de Valerion luolat sekä Teror-kylän, Virgen del Pinon värikkäät talot ja puuleikkauksin koristellut parvekkeet.

Birgitta Mäkitalo