Karkkeja omin käsin kotona

Vaikka helppoa olisikin...
– Kokeilkaa ja harjoitelkaa nyt kuitenkin ennakkoon, vaikka vuosi etukäteen, hakekaa erilaisia makuja ja väriteemaakin, lehtori ja kondiittorimestari Sanna Granroth opastaa ja hillitsee isointa innostusta.
Makeisten valmistaminen omassa keittiössä ei siis ole rakettitiedettä, jos kuuntelee WinNovan opetuskeittiössä Porissa kommentteja karkinvalmistuksesta. Samaa vakuuttelee myös ulvilalainen opiskelija Ritva Sundström.

Sundström on tehnyt kotioloissa makeisia lapsille lasten pyynnöstä. Silti koulutus tarjoaa uutta lisää. Sandström on opintovapaalla sairaanhoitajan ammatista.
Vihervuori ja Sundström opastavat, että tarvikkeet karkkitöihin löytyvät kauppaliikkeistä. Lehtori Granroth lisää, että apteekeista löytyvät loput erikoisemmat raaka-aineet, kuten sitruunahappo.

Tinja Vihervuori jatkaa, että hän mahdollisiin omiin häihinsä voisi hyvinkin rakentaa karkkipöydän.
– Ottaisin varmaankin ohjelmaan, mutta en tiedä, ottaisinko siitä enää stressiä itselleni.
Viime viikolla harjoitusjaksolla salolainen Vihervuori valmisti tryffeleitä, marmeladia ja valkosuklaata.
– Eivät työt ole hankalia, jos pystyy keskittymään ohjeisiin.
Hän muistuttaa, että joidenkin makeisten valmistukseen liittyy tarkkuus lämpötilojen suhteen, sillä väärät lämmöt voivat aiheuttaa rakennevirheitä – kuten rakeisuutta tai hyytymättömyyttä. Kotikeittiöön kannattaa hankkia tarkka digitaalinen mittari.

Lehtori Granroth taustoittaa, että makeisten valmistamisella ja tarjoamisella on pitkä perinne niin häissä, kastejuhlissa kuin hautajaisissakin.
Granroth luettelee joukon tyypillisiä kotioloihin sopivista valmistettavista – konvehdit, toffeet, vaahtokarkit, tryffelit ja suklaat.
Täytteelliset ovat haasteellisia.
– Täytteellisissä täytyy muistaa myös pilaantumisilmiöt. Maitotuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, hän sanoo ja viittaa parin viikon kriittiseen säilyvyysrajaan.
Tietysti mukaan mahtuu paljon säilyviä vaihtoehtoja, kuten uudelleen muotiin tulleet nekut.

Opiskelijat olivat loihtineet näyttävän ja monimuotoisen makeispöydän, johon oli luotu jopa säilytysrasioita. Näitä voi tehdä suklaasta tai sokerista. Sokerityöt ovat oma taiteenlajinsa joutsenineen ja sokeriruusuineen. Sokeria on opiskeltu kuluvan viikon ajan.
Myös Granroth korostaa erilaisia muoto- ja väriteemoja persoonallisina elementteinä.
– Miettikää aiheet etukäteen. Aikaa ja kärsivällisyyttä makeisten teko vaatii. Ei kannata ottaa stressiä jos ei ole ennen tehnyt.
Ja mistä ohjeet?
– Ohjeita löytyy valtavat määrät kirjallisuudesta ja netistä.

Jukka Silvast