Kävis on myös kotikatu

Innostunut puheensorina valtaa huoneen, kun ajatukset Kotikatu-valotaideteoksesta sinkoilevat naisjoukon ympärillä. Vuoronperään naiset kehuvat ja kiittävät toisiaan taideprojektiin osallistumisesta.
– Tässä mittakaavassa teos ei olisi ollut mahdollinen ilman kaikkien panosta sekä yhteistyökumppaneita. Kuvataiteilija Anna Turunen on voinut taiteilija-apurahojen avulla tehdä paljon tärkeää jalkautumistyötä asukkaiden pariin ja kaupalliset yhteistyökumppanit ovat taanneet teknisten ratkaisujen toimivuuden, aloittaa kiittelykierroksen Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki.
Yhteisöllisestä taideteoksesta innostuttiinkin heti Pori Energialla.
– Pori Energia on syntynyt valosta ja sen tarpeesta. Lähes 120 vuotta sitten perustetun yrityksen päätehtävä oli katuvalaistuksesta huolehtiminen, kertoo markkinointisuunnittelija Riikka Kaukosalmi.
– Yhteistyö Kotikatu-teoksessa oli siis enemmän kuin luontevaa. Tämä koskettaa monia ihmisiä, aivan kuten valon ja sähkön tarvekin, hymyilee Riikka.

Teos ei ole ensimmäinen laatuaan Porissa. Samankaltainen yhteisöllinen teos on toteutettu ensimmäisen kerran vuonna 2012 kuvataiteilijakaksikko Anna Turusen ja Anna Salmelan toteuttamana Heikinlinnan taloyhtiössä Valolinna-nimellä. Sen jälkeen teoksia on ollut Porissa ja muuallakin Suomessa useampia. Niitä taiteilijakaksikko on toteuttanut yhdessä ja erikseen, nyt Turusen johdolla Käviksellä.
– Projektit ovat lähteneet halusta tehdä kerrostaloihin taidetta yhdessä asukkaiden kanssa. Halusimme tuoda taiteen monimuotoisuuden lähiympäristöön: kotiin ja arkeen, kuvailee Anna Turunen.
Vastaanotto on aina ollut positiivinen. Talon asukkaat voivat oman kotinsa rauhassa olla osana isompaa taidekokonaisuutta.
– Tärkeintä teoksessa ovat vuorovaikutus ja kohtaamiset kodeissa. Tekijöinä ovat aivan tavalliset ihmiset, ja teoksen yhteisöllisyys näyttäytyy katsojalle, summaa Anna.

Mukana olevien taloyhtiöiden asukkaista noin puolet ovat mukana teoksessa. Eteläkauppatorilla asuva sosionomiopiskelija Anna Soikkeli innostui jo ensimmäisestä ilmoituksesta, ennen kun kuvataiteilija ehti pirauttaa ovikelloakaan.
– Lähdin ennakkoluulottomasti mukaan. Olen ajatellut, että ”taitelijat taiteilee”. Mielessäni on aina ollut, miten voisin itse toteuttaa luovuuttani. Rohkeus on puuttunut. Kotikatu-teoksessa saan olla osana teosta ja toteuttaa itseäni, iloitsee Anna, jonka innostus tarttuu muihinkin.
– Teos on yhteinen kokemus sekä siihen osallistuville kodeille että sitä ihaileville ohikulkijoille, summaa Anna Turunen.

Teokseen on voinut osallistua sellaisella vaivannäöllä, kun itselle on sopinut. Helpoimmillaan se on ollut värivalon valinta ikkunaan, mutta monet ovat panostaneet esimerkiksi ikkunaan projisoitavin kuvin ja videoin.
– Värin valinta on hyvin tunnepitoinen päätös, ja osallistujat miettivät omaa sävyään pitkään, kuvataiteilija kertoo.
– Ajattelin ensin sinistä, sillä se on lempivärini. Sitten mieleeni juolahti auringonlasku, ja ajatus lähti lentoon. Teokseni on tanssillinen ja olen myös itse osana sitä, Anna Soikkeli kuvailee tulevaa ikkunaansa, pitäen kuitenkin yllä salaperäisyyttä.

Kävis on kaupankäynnin keskus, mutta se on myös satojen kotikatu. Tämä näkökulma nousi esiin kaupungin hallintokunnat yhdistävässä Kävelykatu-työryhmässä keväällä. Sieltä ensimmäinen ajatus valotaideteoksen toteuttamiseenkin lähti.
– Kaupunkikuvaa rakentavat paitsi kaupunki ja yritykset myös asukkaat. Koti-näkökulma on inhimillinen ja tärkeä. Se tuo Käviksen lähemmäs, muistuttaa Kirsi Sainio-Lehtimäki.

INFO:
Kotikadun valotaideteos
Black Friday -perjantaina 24.11. klo 18–21
Yrjönkatu 10 ja 19 sekä Eteläkauppatori 2
Teosta voi seurata tapahtumailtana myös Käviksen ja Pori Energian Facebook-sivuilla.
Teos on osa valtakunnallisen Elävä Kaupunkikeskusta -hankkeen joulunavausta.
Teosta mahdollistamassa: Pori Energia, Porin kaupunki, Äänirasia, Videotuki, Porin taidemuseo,
Taiteen edistämiskeskus ja Svenska Kulturfonden i Björneborg

LAURA PULLINEN

Tuntematon