Kesämökki Yyterissä on leikin paikka

Porilainen lelututkija Kati Heljakka on juuri palannut kymmenen päivän Amerikan-matkalta. Nyt hän jo asettelee matkalta ostamaansa puista merihevosta kesämökkinsä terassin seinälle.
– Ostin sen Montaukin surffikylästä. Long Islandin päässä sijaitseva ihastuttava kylä on yksi inspiraationi lähde. Varsinkin mökkini olen sisustanut surffihenkisesti.
Heljakka matkustaa paljon. Tällä kertaa matkalla oli kaksi tieteellistä konferenssia, joihin tutkijatohtorina työskentelevä Heljakka osallistui. 
– Matkoilta pyrin aina etsimään jotain paikallista ja merellistä tänne kesämökille.
Heljakan turkoosi huvila Yyterin lomakylässä onkin täynnä matkamuistoja. Ne muodostavat tyylikkään, leikkisän kokonaisuuden. 
– Huvila on aikuisen leikkimökki, hän sanoo.
Heljakka jatkaa tutkimusta väitöskirjansa aiheesta eli aikuisten leikkimisestä.
– Aikuiset kutsuvat sitä keräilyksi tai harrastukseksi, mutta mielestäni se on leikkiä. Kesämökillä saa leikkiä vapaammin kuin kaupungissa, hän pohtii.

Kati Heljakka osti huvilansa Yyteristä vuonna 2008. Siitä lähtien dyynit ovat olleet hänen kesämaisemansa. Pikkuhiljaa mökkiä on jalostettu: terassia laajennettiin, se lasitettiin ja pikkumökki rakennettiin vierasmajaksi. 
– Mökki kehittyy koko ajan mukavammaksi. Terassin lasitus esimerkiksi oli todella onnistunut juttu, Suomen kesä kun ei aina ole otollinen ulkoilulle. 
Maailmalla nähdyt ideat jalostuvat kesämökillä. 
– Minua kiehtoo se, että kesäasuntoa voi kehittää koko ajan. 
Yyteri on ollut aina yksi Heljakan lempipaikoista.
– Lapsena katselin kaihoisasti lomakylän mökkejä. Nyt saan olla tässä maisemassa, meren läheisyydessä. Tuntea sen heinäkuisen hetken, kun puut tuoksuvat ja meren ääni kuuluu ilmassa. Valo on täällä niin pehmeätä. Yyteri on fantasiapaikka.

Lomakylä on talvella hiljainen, mutta herää kesällä eloon. Sosiaalisuus on yksi mauste mökkeilyssä. 
– Erilaiset tapahtumat ja ihmiset tekevät paikan vielä mielenkiintoisemmaksi. Yyterissä on aina tekemistä. Kesällä uidaan ja lautaillaan, talvella voi vaikka lumikenkäillä. Pulkkamäet ovat mahtavat. Ulkona oleminen on parasta mökkeilyssä, Heljakka sanoo.

 

Mökkikirja syntyi intohimosta

Kati Heljakan turkoosi huvila on mukana tuoreessa kesämökkikirjassa. Porilaisten Johanna Lehtisen ja Tanja Hakalan kirja Laiturilla – kesäkoteja rannikolla ja saaristossa esittelee 11 satakuntalaista kesäasuntoa. Ne sijaitsevat Porin lisäksi Luvialla, Merikarvialla ja Raumalla. 
Johanna Lehtinen on itsekin intohimoinen mökki-ihminen. Hän on samaa mieltä Heljakan kanssa siitä, että suomalainen haluaa luonnon helmaan. 
– Ulkoilu on mökkeilijälle se juttu. Luonto ja erityisesti veden läheisyys nousivat kirjan kohteissa esiin tärkeimpinä asioina. 
Kirjan mökit ovat kaikki meren rannalla. 
– Meri saa ihmisen tuntemaan itsensä ihanalla tavalla pieneksi, Lehtinen sanoo.
Hänen perheensä mökki on Luvialla tuulisella saarella. 
– Tavallaan inhoan tuulta, toisaalta se on ihanaa, kun oikein tuulee, hän pohtii.
Mökkikirjan kohteet ovat erilaisia. Lehtisen oma mökki on sähkötön, mutta joukossa on moderneja huviloita, kalastajatila ja vaikkapa lapsiperheen mökki.
– Yhteistä on se, että mökillä ollaan enemmän läsnä, eletään hetkessä, tehdään yhdessä. Mökillä näkee enemmän kavereita kuin kaupungissa. Mökin käyttäjien piiri on usein laaja. Samalla syntyy yhteisiä muistoja ja elämyksiä, hän sanoo. 
Viime aikoina on puhuttu suomalaisesta mökkikuplasta, siitä, että väestön ikääntyessä mökit jäävät tyhjilleen. Johanna Lehtinen ei usko, että suomalaisten mökki-innostus laantuisi. 
– Kesämökki on niin tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Vaikea uskoa, että mökin merkitys vähenisi. 
Laiturilla-kirja syntyi, kun kaksi mökki-ihmistä kohtasi sattumalta. Syntyi yhteinen halu jakaa mökkeihin liittyvää hyvää oloa muiden kanssa.
– Intohimosta syntyi kirja, josta myös lukijat ovat onneksi tykänneet. Kuulin juuri, että kirjasta otetaan toinen painos, Lehtinen iloitsee.

 

 

Sanna Jääskeläinen