Koskettavasti Carolasta

Herkkä, omaperäinen, rohkea ja uniikki. Carola Standertskjöld oli 60- ja 70-luvuilla kotimaisen musiikkitaivaan sensuelli ja kirkkaasti loistanut kiintotähti. Tinkimätön perfektionisti, joka lauloi yli 10 kielillä itsensä syvälle kuulijoiden sydämiin.

Aina sielu auki laulaneen suosikkiartistin elämää ja musiikkia kuullaan nyt Porin Teatterin onnistuneesti uudistelulla pienellä näyttämöllä. Sydämeen jäi soimaan -produktion on käsikirjoittanut Mari Posti ja sen ohjaa Carolan rooliin heittäytyvä Katariina Lohiniva. Puvustus on Taru Liipolan ja lavastus Christer Låglandin. Koreografia on Liisa Nojosen käsialaa.

Lähes lamaannuttavasta esiintymisjännityksestä ja ulkonäköpaineista koko uransa ajan kärsinyt laulajatar kätki herkkyytensä lauluihin. Useimmista niistä kumpusi kaihoisa surumielisyys.
Aatelissukuun Helsingissä keväällä 1941 syntynyttä Carolaa on luonnehdittu hyvin epäsuomalaiseksi artistiksi. Hänen eksoottinen, käheän negroidi äänensä oli parhaimmillaan jazz-, soul- ja blues-ohjelmiston parissa, mutta antoi myös hänen laulettavakseen tarjottuun iskelmään oman persoonallisen otteensa. Carola teki yksinkertaisesti kaiken tyylillä ja tunteella.

Menestyksestä ja kriitikoiden ylistyksestä huolimatta Carolan elämä ei ollut helppoa. Laulajattaren elämään mahtui monta karikkoa. Kovin isku tuli heti odotetun comebackin jälkeen. Tähtiartisti alkoi jo 45-vuotiaana kärsiä näkö-, tasapaino- ja muistiongelmista. Sairaus paljastui lopulta Alzheimerin taudiksi ja Carola kuoli vaikeaan sairauteen 11 vuotta myöhemmin Kirkkonummen Hirsalassa. Meren äärellä, kitaran soittaessa kaihoisaa Jerusalem -sävelmää.

Israelilaislaulaja Naomi Shemerin sävellys avaa myös Porin Teatterissa ensi-iltansa 15. syyskuuta saaneen Sydämeen jäi soimaan -produktion. Lavalle nousevat Carolan lauluja omalla persoonallisella otteellaan tulkitseva ja laulajattaren elämäntaivalta kertaava Katariina Lohiniva. 16 kappaleen ajan Lohinivan laulua tukee jatsahtava nelimiehinen Mohair-kvartetti. Sitä johtaa saksofonisti Juha Unkila. Lyömäsoittimet hoitaa Zoltán Kárpáti ja koskettimet Lauri Viitaniemi. Bassossa vuorottelevat Juha Ellmen ja Jouni Hokkanen.

Pienellä näyttämöllä kuljetaan Låglandin lavasteissa kaksi tuntia pitkin Carolan levytysuraa. Artistin 180 julkaistun laulun joukosta Lohiniva ja Mohair -yhtye taituroivat monta suosikkikappaletta. Kattaus on komea. Mukana ovat Carolan suurimmat hitit Kielletyistä Leikeistä Bill Evansin Monicas Valsiin, Cry Me A River -klassikosta upeaan Rakkauden jälkeen -balladiin.

Juuri Lohinivan tulkinta Udo Jürgensin hitistä on yksi illan hienoimmista hetkistä. Sähäkästi irtoaa puolestaan Dallas Frazierin Mohair Sam ja Randy Crawfordin bravuureihin kuuluva melankolinen Sydämeen jäi soimaan blues. Billy Edd Wheelerin Mä lähden stadiin potkii Lohinivan ja Lasse Mårtenssonia paikkaavan Unkilan duettona pirteästi. Draaman kaaren päättää koskettava paluu Jerusalemin sointuihin. Aplodien jälkeen vuoron saa vielä yllätys. Billie Holiday -klassikko God Bless The Child jättää lämpimän jälkimaun.

Näillä leveysasteilla harvinaisen omaperäisen laulajattaren saappaisiin ei ole helppo hypätä. Oli vain yksi Carola, joka lauloi tunteella ja intensiivisesti. Katariina Lohinivan on kuitenkin ollut ilmeisen helppo samaistua Carolan lauluihin, sillä ne tulivat porilaisnäyttelijälle tutuiksi jo nuoruudessa.

Ikuiseksi jännittäjäksi tunnustautunut Carola korosti jo aikoinaan, että pelko on edellytys hyvälle suoritukselle. Vielä Porin Teatterin ensi-illassakin oli aistittavissa lievää jännitystä. Mohair soitti kuitenkin tyylistä toiseen mallikkaasti ja Lohiniva avasi omalla äänellään taiten ainutlaatuisen artistin persoonaa.

Isot hitit iskelmistä

• Carolan säännölliset esiintymiset alkoivat 1962, kun hänestä tuli Esa Pethmanin yhtyeen solisti. Bändi keikkaili myös Puolassa ja Tšekkoslovakiassa.
• Carolan ensimmäinen iso hitti oli 1966 ilmestynyt Kielletyt leikit. Sitä seurasivat muun muassa Jerusalem, Nuori tumma, Ei aina käy niin kuin haaveillaan sekä Rakkauden jälkeen.
• 1970-luvun alussa hiteiksi nousivat Penkki, puu ja puistotie, Herrojen kanssa pellonlaidassa, Rakastan saavuthan ja Yksin.
• Carola kuoli nopeasti edenneeseen Alzheimerin tautiin 56-vuotiaana vuonna 1997.
• Vasta vuonna 2004 Carolalta julkaistiin postuumisti pitkäsoitto, joka sisälsi sitä jazz-ohjelmistoa, jonka parissa sensuelli laulajatar oli parhaimmillaan.

Vesa-Pekka Järvelä