Koti Ulvilassa, työ maailmalla

Maria Kallionpää puhkuu intoa, iloa ja energiaa. Väsymyksestä ei ole tietoakaan, vaikka tämän ulvilalaisen säveltäjä, pianistin työ jalkautuu tällä hetkellä kolmeen maahan.
– Minut valittiin Rooman oopperan Fabbrica Young Artist Development Programin säveltäjäksi loppuvuodesta 2015. Oopperani She ensi-ilta on Teatro Nazionalessa Roomassa tammikuussa 2017. Libreton on kirjoittanut Milanon La Scalassa työskentelevä Stefano Simone Pintor. Toimin myös Aalborgin yliopistossa Koneen Säätiön rahoittamana postdoc-tutkijana. Saman taiteellisen tutkimusprojektin myötä sain kutsun Nottinghamin yliopiston residenssisäveltäjäksi.
– Neljäntenä työnäni on säveltää yhdessä Markku Klamin kanssa pohjoismaiden ensimmäinen suuri nukketeatteriooppera Porin Promenadikeskukseen, Maria selvittää laajaa toimenkuvaansa aivan kuin puhuisi jokapäiväisestä kaupassa käynnistä.

Lentokentät ja matkustelu maiden välillä ovat hänelle arkipäivää. Yllämainittujen töiden lisäksi hänet valittiin yhdeksi Ranskan akatemian Rooman instituutin residenssisäveltäjiksi alkuvuodeksi. Maria asui Rooman Villa Medicissa tammi-maaliskuun. Töiden deadlinet eli määräajat painavat päälle, mutta eivät kuulemma pahemmin stressaa, kun saa tehdä rakastamaansa työtä.

Henkilökohtaiseen elämäänkin riittää energiaa. Avopuoliso on itävaltalainen musiikkipsykologi Hans-Peter Gasselseder. Yhteisinä kotikielinä ovat saksa ja englanti.
– Hän tutkii työkseen interaktiivisten tietokonepelimusiikkitekniikoiden psykologista vaikutusta pelaamiskokemukseen, Maria Kallionpää selvittää vieraskielisen toimenkuvan suomeksi.

Maria väitteli tohtoriksi vuosi sitten Oxfordin yliopistosta. Taiteellinen väitöskirja käsitteli pianon käyttöä superinstrumenttina lähinnä elektroakustisessa musiikissa. Ylioppilaaksi tämä lahjakkuus on kirjoittanut Porin aikuislukiosta. Maailmanmatkaajan roolistaan huolimatta hän on kirjoilla Ulvilassa, ja myös ykköskoti sijaitsee siellä. Vanhemmat ja sisko perheineen asuvat Suomessa.
Mikäli 35-vuotias Maria tavoittelee professuuria johonkin yliopistoon, se tietää jatkossakin työskentelyä kansainvälisillä areenoilla. Erikoistumisala on sen verran erikoinen.

Työmassan joukosta Marian lempilapseksi on nousemassa kantaesityksensä Porin Promenadikeskuksessa maaliskuussa 2018 saava Croak. Säveltäjäkaverina on Markku Klami.
– Olemme opiskelukavereita Markun kanssa ja molemmat projektistamme innoissamme. Pitkä projekti tuo myös taloudellista turvallisuutta. Puolet ensimmäisestä näytöksestä on valmis vuoden lopussa. Oopperaa on tekemässä iso tiimi. Erityisesti viehättävät ihmisen kokoiset, liikuteltavat nuket. Tästä tulee aikuisten draama, iso tarina, arvostettu säveltäjä Maria Kallionpää lupaa.

Pia Rauhalammi