Kuvakalenteri avaa ovet aikamatkalle Rauman satamaan

Rauman sataman historialliset kuvat ovat saaneet uuden elämän Yrjö Juuruskorven kokoamassa kalenterissa, jossa vanhojen valokuvien rinnalla on myös hänen ottamiaan valokuvia.

Kalenteri kantaa nimeä Rauman Satama Ennen ja Nyt. Idea virisi Juuruskorven kuvaharrastuksesta, joka näkyy myös Facebook-sivustolla Rauma ennen ja nyt.
Kuvakalenteriin on valikoitunut suuresta määrästä yli 30 kuvaa. Kalenterin idea syntyi satamassa töissä olevan henkilön kanssa käydystä keskustelusta.
– Juttelin miehen kanssa ja hän ehdotti, että teepä kuvista kalenteri, toteaa Juuruskospi.

Kalenterissa on useita kuvia, jotka on otettu samoilta paikoilta. Niissä näkyy iso muutos, joka on vuosien saatossa tapahtunut. Vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun lopusta.
Raumalla vaikutti aikoinaan valokuvausliikettä pitänyt Ida Berglund, jonka ottama kuva on vuodelta 1899. Se on otettu satamassa tuolloin sijainneen Kiikartornin katolta.

Kuvia on kalenteriin löytynyt Juuruskorven oman tuotannon lisäksi Rauman museon, merimuseon ja Museoviraston kokoelmista. Osa kuvista on otettu nykyisen merikoulun katolta.
Kiikartorni purettiin satamasta vuonna 1955 ja Suojan kahvila laitettiin maan tasalle vuonna 1967. Kahvilan tilalle nousi merikoulu, jota on laajennettu vuosien saatossa nykyiseen kuosiinsa.
– Olen saanut käyttööni paljon kuvamateriaalia perikunnilta. Itselläni on noin tuhannen Rauma-aiheisen postikortin kokoelma, joista osa mustavalkoisia. Niistä muutama on mukana kalenterissa, toteaa Juuruskorpi.

Rauman satamassa käytiin aikoinaan ottamassa paljon valokuvia. Ihmisiä kiinnostivat erilaiset laivat ja maisemat. Nykyään sataman alueelle ei enää pääse, koska alue on aidattu.
– Kuvia löytyy sentään tästä kalenterista, vinkkaa Juuruskorpi.
Kalenterin kuvissa näkyy paljon vanhoja laivoja, joihin aikoinaan lastattiin puutavaraa pienien luukkujen kautta. Kanali oli tuolloin vielä sen verran iso vesiväylä, että sitä pitkin päästiin kaupunkiin saakka pienillä aluksilla. Kompin lahteen pääsi purjelaivoilla, mutta sitten maa nousi ja lahti täytettiin.

Kuvien välityksellä saa lyhyen oppimäärän tietoa raumalaisesta merihistoriasta. Kiinnostava yksityiskohta kalenterissa on sen takakansi, jossa on venäjänkielisellä topografialla tehty kartta sataman alueesta.
Kannessa oleva kuva on otettu Kiikartornista vuonna 1909. Taustalla on Martinkarran saha. Kuva on lainattu Museoviraston kokoelmista ja sen on ottanut Signe Brander.

Juuruskorvella on tarkoitus tehdä jatkossa myös pieni kuvakirjanen valokuvista, jotka kuvaavat raumalaisia maisemia ja kaupunkikuvaa. Historiallisten kuvien rinnalle tulisi kuvia siitä, millainen näkymä on tällä hetkellä. Kuvista on tekeillä myös postikortteja.
–Yksi idea on hyödyntää vanhoja 13x17-senttisiä lasinegatiiveja niin, että niistä saisi vaikkapa sisustuskuvia tai vaikka tapettejakin, toteaa Juuruskorpi.
Kalenterista on tarjolla myös iso seinälle ripustettava versio.
– Käsissämme on täysin raumalainen kalenteri, joka on suunniteltu, painettu ja viimeistelty Raumalla. Ulkoasusta vastaa Henna Engren Rauman Offsetpainosta.

MARJA-RIITTA OVASKA

Tuntematon