Kuvataide yhdistää kolmea raumalaisnaista

Kolme raumalaista pitkään kuvataiteita harrastanutta naista päätti noin puoli vuotta sitten ryhtyä maalaamaan samoissa tiloissa. He vuokrasivat Savilasta taksiaseman vierestä kotoisat tilat, joissa he viihtyvät hyvin.
Maarit Roos, Tuija Näsi ja Hanna Juusola ovat kaikki maalanneet jo likimain pienestä pitäen. Heillä on taito hyppysissä.

Hanna Juusola aloitti aikoinaan harrastuksensa taiteilija Mirja Luukon opastuksella. Hänen erikoisalaansa ovat maisemat ja erityisesti puut. Hän on tehnyt myös jonkin verran kartonkigrafiikkaa, mutta akvarellimaalaus on hänen suurin intohimonsa.
– Olen ollut mukana Inspiran toiminnassa lähes sen perustamisesta saakka. Harrastajataiteilijoiden yhdistys täyttää kohta 40 vuotta, toteaa Juusola.
Juusola on tehnyt työuransa muun muassa laivarunkojen suunnitteluosastolla. Aikoinaan hän teki erilaisia metallialan töitä Lönnströmillä, Osyn puolella, jonka Oras Oy sittemmin osti.
Naiset ovat tuttuja pitkältä ajalta, sillä he ovat kaikki mukana Inspiran toiminnassa, joka on hyvin monipuolista. Maalauskursseja järjestetään usein. Inspiraatiota saadaan myös maalausmatkoilta, jotka suuntautuvat eri puolille Suomea ja myös esimerkiksi Viroon. Naiset ovat ottaneet osaa innokkaasti myös kansalaisopiston kursseille.

Maarit Roos kertoo harrastaneensa koko ikänsä monipuolisesti kuvataiteita.
– Ensimmäiset eläimet tein jo 13-vuotiaana tilaustöinä. Piirsin lyijykynällä jo tuolloin paljon eläimiä ja ihmishahmoja.
Roos on todella kätevä käsistään. Hän muistelee elämäänsä Keski-Suomessa pienen maatilan emäntänä. Tuolloin elettiin omavaraista elämää.
– Tein itse voita ja keritsin lampaita. Kalastettiin isolla rysällä ja hommia riitti. Olen sellainen luonnonlapsi ollut aina.

Raumalla hän on nyt asunut kahdeksan vuotta ja elämässä on menossa uusi vaihe. Nyt hän tekee käsillään vaikka mitä: maalaa hienoja tauluja, väkertää sieviä koruja ja ompelee kaikenlaista kasseista pussukoihin. Hänellä on myös kirjallista lahjakkuutta, joka tulee esille erityisesti runoissa ja saduissa.
– Nyt olen tekemässä satukirjaa kissoista, johon kirjoitan tarinat ja maalaan myös kuvituksen.
Roosin tarinoiden hahmojen esikuvina ovat oikeat kissat, jotka on pelastettu ikävistä oloista hyvään kotiin. Kolme kissaa Mimi, Sissi ja Nana ovat saaneet uuden elämän Ehyn kautta. Yksi kissoista, Luna, tuli kolmelle muulle kissalle seuraksi ystäväperheestä, koska kollikissat kiusasivat pientä Luna-neitoa. Ja nyt kissat pääsevät pääosaan kirjassa.
– Kissat ovat kyllä osa minua. Niille on mukava jutella, kun eivät koskaan sano mitään vastaan vaan kehräävät vain, kiteyttää Roos.
Maarit Roos tekee nykyäänkin tilauksesta muotokuvia sekä ihmisistä että eläimistä. Nyt on valmistumassa isokokoinen teos kahdesta koirasta.

Tuija Näsi on myös maalannut lähes koko ikänsä. Jo pienenä tyttönä syntyi jos jonkinlaisia kuvia. Nyt hän maalaa akvarelleja ja tekee akryylimaalauksia ja vähän myös grafiikkaa.
– Olin aikoinani keittiötöissä merillä, kokkina ja stujuna. Kiertelin laivoilla pitkiä reissuja aina Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Siinä hujahti 25 vuotta, mutta koko ajan silti maalausharrastus on tuonut väriä elämään, toteaa Näsi.
Hän opiskeli taidehistoriaa jonkin aikaa Turun yliopistossa ja sai lisäoppia Eurajoen opistossa vuoden kurssilla kuvataiteessa.
Naiset suunnittelevat ensi kesäksi yhteistä näyttelyä Nokan torpalle kesäkuuksi. Yhdistyksen Suomi 100 -näyttely pidetään toukokuussa, siihen jokainen jäsen voi tuoda ilman jyrytystä yhden työn ja perinteinen joka kesä järjestettävä näyttely on heinäkuussa.

Marja-Riitta Ovaska

Tuntematon