Lainsuojattomat ilahduttaa jälleen Porin katukuvaa

Syyskuun ensimmäisellä viikolla ei tarvitse pohtia, mitä tekisi. Rakastajat-teatterin organisoima Teatterifestivaali Lainsuojattomat tarjoaa nähtävää ja kokemuksia kaikille. Kattava ohjelma tuo esiintyjiä muun muassa Porin keskustaan Eetunaukiolle, Promenadikeskukseen ja Porin Teatteriin. Pääpaikkana on totutusti Kulttuuritehdas Kehräämö.

Viikon mittaisen festivaalin ohjelmasta mainittakoon ehkä se odotetuin eli 24H Plays Pori. Formaatti on lähtöisin Amerikasta. Suomeen sen on tuonut Rakastajat-teatteri viisi vuotta sitten, jalansija sille löytyi heti. Ideana on työstää vuorokauden sisällä näytelmiä esitettävään kuntoon. Mukana projektissa on kuusi käsikirjoittajaa, kuusi ohjaajaa ja 24 näyttelijää Suomen eturivin tähdistöstä.
– Se on jokaiselle osallistujalle kuin sukellus kylmään veteen. Vuorokauteen mahdutetaan käsikirjoitus, ohjaus ja esitys. Projekti on yhteisöllisyyden ylistys, festivaalin taiteellinen johtaja Angelika Meusel kuvailee.
Meusel kertoo, että näin 24H:n viisivuotisjuhlan kunniaksi festivaalibussi noutaa osallistujajoukon Helsingistä ja Tampereelta Poriin.
– Ryhmäytyminen tapahtuu kuin itsestään jo silloin, hän iloitsee.

Näyttelijöiden joukosta mainittakoon muun muassa kotimaisista elokuvista ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tutuksi tullut Laura Malmivaara, muun muassa Putouksesta tutut Armi Toivanen, Ville Tiihonen ja Mikko Penttilä, jota Joonas Nordman ehdotti tilalleen, kun oli itse tällä kertaa estynyt saapumaan.
Mukana ovat myös monista elokuvista tunnettu, Kajaanin runoviikkojen taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto sekä esimerkiksi Kansallisteatterista ja Mustista Leskistä tuttu Wanda Dubiel sekä noormarkkulaislähtöinen näyttelijä, muun muassa Risto Räppääjän Rauha-tätinä nähty Annu Valtonen.

Projekti etenee niin, että kuusi näytelmäkirjailijaa sulkeutuu poteroihinsa käsikirjoittamaan yön aikana omat näytelmänsä. Käsikirjoitukset on oltava valmiina aamulla kello 6. Tuntia myöhemmin ohjaajat aloittavat työnsä. Arpa on ratkaissut, minkä näytelmän kukakin heistä saa. Mukana on myös yksi ruotsinkielinen näytelmä ja yksi musikaali.
– Näyttelijöitä valittaessa toki kysytään, kuka haluaa osan musikaalista ja keneltä luontuu ruotsin kieli, Meusel kertoo jännitystä lieventävinä pikkuseikkoina.
Kapellimestarina on säveltäjä, muusikko Petra Lampinen ja muusikkoina Tomi Harrivaara ja Jaakko Kotiniemi.

Vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaali järjestetään jo kahdeksattatoista kertaa. Meusel lupaa ohjelmiston tarjoavan erilaisia näkökulmia suomalaiseen todellisuuteen. Teemoina esiin nousevat muun muassa tasa-arvokysymykset ja luontoarvot. Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta www.rakastajat.fi
24H-esitykset aloittavat festivaalin lauantaina 2. syyskuuta kello 19 – 21 Kulttuuritehdas Kehräämössä.

Pia Rauhalammi