Leineperiin haetaan uusia käsityöläisiä

Kaija Pihlajamäki työskentelee Leineperin ruukilla ympärivuotisesti kirjansitojana. Hän iloitsee ruukkialueen tarjoamasta ympäristöstä, niin kesän turistien täyttämistä päivistä, kuin talven hiljaista hetkistä, jolloin voi keskittyä töihin.
– Työyhteisö on hyvä ja mielelläni ajelen kotoa Nakkilasta tänne. Kesäkausi on markkinointia, ikään kuin näyteikkunamme, joka sitten poikii tilauksia pitkin vuotta, hän sanoo.
Jo ennen kirjansitojaksi kouluttautumista Kaija teki miehensä Pekka Pihlajamäen kanssa myyntiin esineitä luonnontuotteista. Niitä syntyy edelleen kirjojen lisäksi, muun muassa tuohesta ja puusta. Parhaillaan Kaija suorittaa kirjansidonnan mestariopintoja.
Leineperin Marttayhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Vallenius puolestaan on viihtynyt ruukilla pitkään. Marttala on osa miljöötä.

Päivät ruukilla ovat erilaisia. Talvella on hiljaisempaa, kesällä matkailijoiden määrä vaihtelee.
Ruukin teematapahtumat vetävät hyvin väkeä. Ulvilan kaupungin kehityssuunnittelija Eija Kannisto kertoo, että syksyisin järjestettävässä TuliRuukissa on ollut jopa 4 000 kävijää kuuden tunnin aikana. Keskimäärin teemaruukit vetävät noin tuhat kävijää.
Leineperiin ollaan parhaillaan kokoamassa kansainvälistä hanketta. Sen myötä tavoitellaan käsityöläisille kansainvälistä yhteistyötä ja kaupankäyntiä. Kaija Pihlajamäki iloitsee hankkeesta, jossa tullaan nostamaan esiin aitoja tuotteita Leineperistä. Hän pohtii, että voisi tehdä esimerkiksi tuohitöitä entistä enemmän, jos niille saadaan kansainvälistä kysyntää.

Erilaisia ryhmiä ruukin alueella käy noin 50 vuodessa. Eija Kannisto kertoo, että kävijät arvostavat erityisesti käsillä tekemistä ja sen seuraamista.
– Siksi haluaisimme tänne nyt lisää käsityöläisiä, jotka pystyvät myös tekemään tuotteitaan täällä.
Ruukin alueelle mahtuu 15–16 yrittäjää. Työtilana ovat mökit, jotka ovat 1800-luvun alkupuolelta. Niissä ei ole vettä, eikä kaikissa lämmitystä. Mutta ympäristönä ne ovat ainutlaatuisia.
Ulvilan kaupungin kulttuuritoimi vuokraa Leineperin tiloja. Parhaillaan on meneillään uusien vuokralaisten haku. Työtiloja on nyt tarjolla neljä. Vuokra, joka sisältää markkinointimaksun, on 40–70 euroa kuukaudessa.
– Hakusessa on luovan alan ammattilaisia: käsityöläisiä ja taiteilijoita, Kannisto kertoo.
Vapaamuotoiset hakemukset vuokralaiseksi tulee lähettää Ulvilan kulttuurilautakunnalle 15.3. mennessä postitse tai osoitteeseen info@leineperinruukki.fi Samasta osoitteesta saa myös lisätietoja.

Sanna Jääskeläinen