Lyhyiden jälkeen täyspitkiä leffoja

Raumalaislähtöinen Maarit Lalli on vuosien varKolme vuotta Kotikatu -sarjaa käsikirjoittanut Maarit Lalli kokee siirtymiseen pitkän elokuvan pariin ohjaajauran luonnollisena jatkumona. Mukana Kuudes Kerta -elokuvassa ovat Minna Haapkylä ja pääroolin tekevä Pihla Viitala.
rella tullut tunnetuksi lähinnä lyhytelokuvistaan. Ensimmäisen niistä Lalli sai valmiiksi vuonna 1999. Sen jälkeen lyhytelokuvia syntyi lisää ja mukaan mahtui myös tv-sarjojen Käenpesän ja Sydänjää jaksoja.

Neljä vuotta sitten Lalli nousi otsikoihin myös ensimmäisen pitkän elokuvaohjauksensa myötä. Hänen ohjaamansa Kohta 18 -leffa voitti vuoden 2012 parhaan käsikirjoituksen, parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon.
– Olihan palkitseminen mieltä ylentävää ja helpottavaa. Varsinkin kun tunnustuksia tuli heti ensimmäisestä pitkästä ohjauksesta. Tuntui siltä, että olin tehnyt joitain asioita oikein, kertoo Lalli.

Kertomansa mukaan Lalli ei näe lyhyen ja pitkän leffan välillä lopulta kovin suurta eroa.
– Näen siirtymisen pitkän elokuvan pariin ohjaajauran luonnollisena jatkumona. Lyhytelokuvassa kaikki pitää saada tiiviiseen pakettiin, pitkäkestoinen leffa taas vaatii enemmän pitkäjänteisyyttä, sanoo Lalli.

Myöhemmin neliosaiseksi tv-sarjaksi laajennettu Kohta 18 -leffa oli Lallille kova rutistus. Ohjaustyön ohessa hän tuotti ja käsikirjoitti täyspitkän esikoiselokuvansa yhdessä poikansa Henrik Mäki-Tanilan kanssa. Nuorisokuvauksellisen leffan leikkaus syntyi yhteistyössä Jenny Tervakarin kanssa. Myös elokuvan lavastus ja puvustus olivat Lallin käsialaa.
Työelämän ja pääsykokeiden välimaastossa aikansa vaellellut Lalli etsi pitkään paikkaansa taidealojen kentästä. Luomisen halu oli kuitenkin kova ja haaveet suuret. Lopulta ovet avautuivat Taideteolliseen korkeakouluun, jossa käsikirjoittajan ja ohjaajan linjat olivat tuolloin yhdessä.
– Oikeastaan minusta tuli vähän vahingossa ohjaaja. Rakastan tätä alaa ja olen kiitollinen siitä, että saan tehdä juuri tätä, sanoo nykyisin Huh Huh -Filmi Oy:n toimitusjohtajana toimiva Lalli.
Kehutun Kohta 18 -leffan teattereihin tulosta on nyt nelisen vuotta. Heti vuodenvaihteen jälkeen elokuvateattereihin tulee Lallin toinen täyspitkä ohjaustyö. Ensi-iltansa kovin odotuksin ladattu Kuudes kerta saa 6. tammikuuta.

Lallin ohjaaman, käsikirjoittaman ja tuottaman uutuuselokuvan pääosissa ovat Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala.
– Kuudes kerta on elokuva seksiaddikteista; naisesta, joka osasi sanoa kyllä, ja miehestä, joka ei osannut sanoa ei, kertoo Lalli.

Luusuaniemi nähdään Ricky Kalinin roolissa. Ricky toimii kiinteistönvälittäjänä, joka rakastaa naisia. Viitalan näyttelemä Annika Lahti on puolestaan yksityisetsivä, joka on erikoistunut monimutkaisten suhteiden paljastamiseen.

Ricky on erinomainen myyntimies, jolla on kaksi kalenteria. Toinen niistä on työkalenteri, toinen kalenteri on varattu naisille. Työkeikallaan Annika törmää kiinteistönvälittäjän ständiin. Asuntonäyttötilanteessa ei turhaa aikailla: Annika haluaa pelkkää seksiä, ilman tunteita ja sitoumuksia. Rickylle se sopii mainiosti.
Leffan keskiössä ovatkin juuri seksuaaliset halut. Ohjaajan mukaan seksi ei ole enää miesten etuoikeus. Lalli korostaa, että hänelle on aina tärkeää, että elokuvan henkilöt toimivat psykologisesti oikein.

52-vuotias ohjaaja kertoo, että Kuudes kerta -elokuvan tuottaminen vei paljon odotettua enemmän aikaa. Hän käytti uutuusleffassa paljon samoja kuvauspaikkoja kuin Kohta 18-elokuvassa.
– Eiran, Katajanokan ja Kaivarin alueet ovat itselleni vuosikymmenen varrelta tuttuja paikkoja, joten se helpotti kuvaussessioita, sanoo Lalli.

Tänä päivänä hän asustelee Suomenlinnan maisemissa.
– Totuin Raumalla meren tuoksuun. Suomenlinnan miljöössä on vähän samanlaista tunnelmaa kuin aikoinaan kanaalikaupungissa, kertoo Lalli.

Kuudes kerta -elokuvan ensi-ilta loppiaisperjantaina 6.1.2017

Vesa-Pekka Järvelä