Merikarvialaiset vierailulla Saksassa

Merikarvian matkailu ry:n yrittäjät kävivät tutustumassa ja tutkailemassa mahdollisuuksia kansainvälistymiseen Saksan suunnalla, kun Willkommen & Welcome to Merikarvia -hankeväki teki visiitin entiseen Itä-Saksaan, Uckermarkin alueelle. Hanketta hallinnoi Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Retkeläiset tenttasivat alan asiantuntijoita Templinin matkailuyhdistyksessä, mikä on paikkakunnalla tehokas markkinointiapu sekä majoittajien että tapahtumien markkinoinnissa. Yllättävää oli, että matkailuesitteet ovat maksullisia. Yhdistyksellä on jopa oma auto, johon se myy mainoksia ja jota yritykset ja yhdistykset voivat vuokrata.
Matkalla kummasteltiin, ettei isäntäväki taida englantia paljonkaan, ei edes matkailutoimistossa. Sitä paremmin siinä onnistui opas Werner Foth, joka kierrätti elämänsä ensimmäistä suomalaisryhmää muurien ympäröimässä Templinissä, missä Angela Merkelkin eli nuoruudessaan.

Vehreä ja runsasvesistöinen seutu on ollut tunnettua loma-aluetta jo DDR:n aikoina. Saksalaisia sinne vetävät veden lisäksi monipuoliset ulkoilumaastot ja puhdas luonto – kuten meilläkin. Vierailukohteina kaupungit Templin ja Lychen ovat suhteellisen pieniä, joten niitä vasten oli antoisaa peilata omaa matkailuelinkeinoa. Naapuritaajamat sijaitsevat noin 90 kilometriä Berliinistä, mikä on mahdollistanut 13 000 asukkaan Templinin kaupungin ja sen lähiympäristön vilkkaan turismin.

Natur Therme -kylpylä ylpeilee mineraalipitoisella vedellään ja saunan ja kylvyn jälkeen matkalaisten olo friskaantuikin kovasti. Entinen Zehdenickin laaja tiilitehdasalue on saanut uuden elämän turistikohteena ja myös Eldorado Western Parkin lännenkaupunki ja teemapuisto on vetovoimainen vierailukohde.
Alueen matkailumagneeteissa käy vuosittain 50 000–70 000 vierasta. Koska lähellä on yli kolmen miljoonan asukkaan Berliini, ei turistimäärä tunnu enää niin valtavalle.

Meren ja joen yrittäjille mielenkiintoinen vierailukohde oli järvellä tehty retki tukkilautalla. Pienen ajelun jälkeen pysähdyttiin lautan kelluessa rannan tuntumassa. Hiljaisuus oli rikkumaton, vain sateen ropina loi tunnelmaa järviluonnon keskelle.
Samalla saatiin yllätys, kun kapteeni paljastui ammattimuusikoksi. Mies töräytti kookkaalla alppitorvellaan säveliä ilmoille ja kaiku vastasi vielä pitkään, kun samalla muusikko veti lisää happea keuhkoihinsa. Kippari loihti maisemaan vielä parilla kotilollakin uusia sävelterveisiä ennen paluuta satamaan.

Merikarvianjoelle on huomattavasti helpompaa tulla kalaan kuin Saksan vesille. Siellä ei nimittäin riitä virallisen kalastusluvan osto, vaan vaaditaan erillinen koe.
Merimetsoja saa ampua, sillä ne syövät ankeriaita. Ahvenia ei Templinin järvillä ole saatu koukkuun kahteen vuoteen.
Maataloudessa on erikoista se, että biokaasua saadaan maissista. Sitä kasvatetaan polttoaineeksi niin laajasti, että perunatkin hankitaan ulkomailta. Aurinkoenergia on myös suosittua, eivätkä paneelit pelloilla häiritse eläinkuntaa, sillä lampaat laidunsivat sopuisasti niiden lomassa.

SEIJA VÄRE

Tuntematon