Miehet selkäyhdistyksen teemana

Satakunnan Selkäyhdistyksen puheenjohtaja, nakkilalainen Kaija-Liisa Lohivuo kertoo, että tänä vuonna Selkäliitossa on erityisesti haluttu kiinnittää huomiota miehiin. Vuoden teema, Tosimiehen selkätreeni, on aiheena niin yhdistyksen toiminnassa kuin Selkäliiton kampanjamateriaaleissakin.
Selkäyhdistysten jäsenistä vain noin 20 prosenttia on miehiä, vaikka miehet kokevat selkäoireita lähes yhtä paljon kuin naiset. Naisten ja miesten terveyskäyttäytymisessä on myös tiettyjä eroja, jotka voivat vaikuttaa miesten selkäkivun esiintyvyyteen. Selkäkivun riskitekijöitä ovat muun muassa kuormittava työ, ylipaino, tupakointi ja liikkumattomuus.

Porilainen Kalevi Stenbacka tuli mukaan Satakunnan Selkäyhdistyksen toimintaan lähes 20 vuotta sitten. Välillä hän asui Oulussa ja toimi siellä paikallisen Selkäyhdistyksen puheenjohtajana. Kotiseutu kuitenkin kutsui takaisin. Nyt Stenbacka vetää Satakunnan Selkäyhdistyksen vertaistukiryhmää, joka koontuu noin kuusi kertaa vuodessa.
– Tulin yhdistyksen toimintaan alunperin jumppien takia. Myös selkävaivat ovat tulleet tutuiksi vuosien mittaan, Stenbacka kertoo.
– Vertaistukiryhmässä keskustellaan selkäkivuista ja annetaan toisille vinkkejä hoidosta tai jumppaamisesta. Kokemusten vaihtaminen kannattaa.

Satakunnan Selkäyhdistyksellä on tänä vuonna kolme uutta kumppania: Kankaanpään Kuntoutuskeskus, DiaFysio ja Fysioterapia Tuula Paasiaho. Näiden kanssa kehitetään uudenlaista toimintaa. Selkäviikon luento on osa kumppanuutta, sillä se järjestetään Kankaanpään Kuntoutuskeskuksessa keskiviikkona 12. lokakuuta kello 18. Luennoitsija on kuntoutuskeskuksen fysiatri.

Toinen tämän syksyn yhteistyö on yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa toteutettava tutkimushanke, joka käsittelee pitkittynyttä, kroonista selkäkipua ja sen yhteyttä aivojen toimintaan. SAMK:n fysioterapeuttiopiskelija Sara Salerto tekee opinnäytetyötä Graphesthesia-nimisestä harjoitusmenetelmästä, jota käytetään kivun lievittämiseen. Hän etsii vapaaehtoisia osallistujia mukaan tutkimukseen, joka koostuu testauksista ja kotiharjoitteista.
Tutkimus alkaa Satakunnan yhteisökeskuksessa pidettävässä selkäillassa 18. lokakuuta. Mukaan voivat tulla muutkin kuin yhdistyksen jäsenet. Lisätietoja saa Selkäyhdistyksen toimistosta puh. 050 533 6556 tai osoitteesta sara.salerto@student.samk.fi

Satakunnan Selkäyhdistys on lähes 20-vuotias yhdistys. Porilainen Marjatta Lahtinen oli mukana perustamassa yhdistystä. Hän kertoo olleensa selkäleikkauksessa 38-vuotiaana. Omista selkävaivoista syntyi kiinnostus yhdistykseen.
– Tuttu Selkäliitosta kyseli, emmekö perustaisi Poriin yhdistystä. Lähdimme mieheni kanssa sitä sitten puuhaamaan. Alusta asti on järjestetty voimistelua, joka ennaltaehkäisee selkäkipuja ja lievittää särkyjä, hän kertoo.
Porilainen Leila Tarna puolestaan kertoo kärsivänsä kroonisesta selkäkivusta. Hän on viime aikoina saanut apua kivun henkiseen hallintaan muun muassa keskussairaalan kipuklinikalta.
– Yhdistyksessä alkava tutkimushanke liittyy siihen samaan eli aivojen rooliin selkäkivuissa, hän sanoo.

Selkäyhdistyksessä on Satakunnassa yli 200 jäsentä. Puheenjohtaja Kaija-Liisa Lohivuo kutsuu vanhoja ja uusia jäseniä mukaan toimintaan.
Yhdistyksen syyskokous on 29.11. klo 17 Yhteisökeskuksessa. Lisätietoa toiminnasta ja muista kokoontumisista löytyy osoitteesta
www.sataselka.net

INFO:
Valtakunnallista Selkäviikkoa vietetään 10.–16. lokakuuta.
Satakunnan Selkäyhdistys järjestää Selkäviikon yleisöluennon ke 12.10. klo 18 Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä (Kelankaari 4, Kankaanpää). Fysiatri Anitta Uurasjärvi luennoi aiheesta Selkäsairaudet ja niiden hoito.
Seuraava yleisöluento pidetään Viikkarin Valkamassa (Juhana Herttuan katu 17, Pori) ke 2.11. klo 14. Fysioterapeutti Kari Löytökorpi puhuu aiheesta Tosimiehen selkätreeni, joka sopii myös naisille.

Sanna Jääskeläinen