Muistojen kirjo yksiin kansiin

Elämä on kuin polkupyörällä ajamista.
Kaatuu, kun lakkaa polkemasta.
Yhdistys on kuin polkupyörän pyörät: kaikki pinnat hyvin paikallaan tärkeää tehtävää suorittamassa – kaikkia tarvitaan!

Näillä puheenjohtaja Anja-Liisa Torkkelin luomilla sanoilla alkaa Eläkeliiton Porin yhdistyksen jäsenkirje. On alkanut jo muutaman vuoden ajan.
Samat sanat on nyt painettu Muistojen kirjo -kirjan takakanteen. Kannen kuvassa on polkupyörä.
Muistojen kirjo on yhdistyksen maanantaina julkaistu historiikki. Sen kokoamiseksi työryhmä Kaija Luttinen, Nelly Ekmark ja Pirkko Vuori on tehnyt ison työn.
Kaija Luttinen on toimittanut kirjan. Työryhmä kävi aina yhdessä läpi syntyneen materiaalin ja päätti, mitä kirjaan otetaan.

Eläkeliiton Porin yhdistys juhli 45 vuottaan jo 2016. Kaija Luttinen alkoi silloin kerätä hallituksen pyynnöstä jäsenistöltä muistoja vuosijuhlaa varten.
– Se oli alkusysäys historiikille, vaikka muisteluita tulikin silloin vain viisi kappaletta, Luttinen kertoo.
Työryhmä perustettiin ja siitä alkoi muistojen, kuvien ja julkaisujen kerääminen. Yhdistykseltä oli tallessa pöytäkirjat ja muita papereita vuodesta 1984 alkaen. Sitä vanhemmat olivat tuhoutuneet. Onneksi oli säilynyt esimerkiksi entisen puheenjohtaja Antti Marttilan muistelukirjoitus alkuvuosilta. Se löytyy nyt kirjasta.
Lisäksi Luttinen haastatteli joitain henkilöitä ja moni kirjoitti hänelle muisteloita. Hän kävi muistelut läpi ja tarkasti esimerkiksi vuosilukujen paikkansapitävyyden. Tuoreessa historiikissa on paljon näitä muisteloita, sekä tietysti kuvia ja erilaisia dokumentteja toiminnasta vuosien varrella.

Kirjan luvut on otsikoitu Porin murteella. Niitä varten karjalaislähtöinen Luttinen kertoo lukeneensa murreteoksia. Murreasun on tarkastanut Ulla Leino. Kirjan lehdille nämä murreotsikot on tekstannut kalligrafi Ulla Lampinen.
Historiikin painaminen kirjaksi oli mahdollista Eläkeliiton myöntämän toimintatuen ansiosta. Loput kirjan kustannuksista saadaan myymällä teosta 20 euron kappalehintaan.

Naiset kertovat, että toiminta eläkeläisjärjestössä on sekä mukavaa että hyödyllistä. Kuukausikokouksissa on usein mukana joku asiantuntija. Lisäksi ohjelmassa on erilaisia matkoja, kulttuuriretkiä ja koulutuksia.

INFO:
Eläkeliiton Porin yhdistys
– Sitoutumaton, kaikille avoin järjestö. Jäsenen ei tarvitse olla eläkkeellä.
– Satakunnan piirissä on noin 9 000 jäsentä, Porin yhdistyksessä lähes 200.
– Kuukausikokous aina kuukauden 1. maanantaina kello 12 Viikkarin Valkamassa, lisäksi tehdään muun muassaerilaisia retkiä ja teatterikäyntejä.
– Pyörittää vapaaehtoisten Apunen-ystävätoimintaa.
– Lisätietoa os. http://satakunta.elakeliitto.f...

Sanna Jääskeläinen