Neljännesvuosisata näyttämöllä

25-vuotista näyttelijänuraansa Olavi Virta-musikaalin myötä juhliva Marko Honkanen, 47, kasvoi teatteriperheessä. Ja ensimmäiset vuotensa aivan Porin Teatterin kupeessa.
– Perheen elämä pyöri tiiviisti teatterin ympärillä. Vanhemmat näyttelivät ja me kaikki veljekset seurasimme lopulta heidän valitsemallaan tiellä. Näytteleminen on niin minulla kuin Mikalla ja Mirollakin verissä. Ammatinvalintamme oli lopulta luonnollinen. Minkäänlaista pakottamista tähän ammattiin ei kotiväen puolelta tullut.

Vuonna 1988 menehtyneen Kalevi Honkasen ja Anja Päivärinnan jälkikasvu piti isän ja äidin kovilla.
– Lapsuudessa riitti kieltämättä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vanhemmat erosivat jo ollessani kaksivuotias. Olihan meidän kaitsemisemme äidille varmasti melkoinen savotta. Olimme todellinen ”Gremlins-kolmikko” – vaikkemme mitään laittomuuksia tai rötöksiä tehneetkään, vakuuttaa Honkanen.

Vauhdikkaat veljekset kävivät kaikki Cygnaeuksen koulua. Asuinpaikka oli vaihtunut Hallituskadulta ”Risulinnaan” Rautatienpuistokadulle.
– Täytyy tunnustaa, olin laiska oppilas. Koulunkäyntiä enemmän kiinnosti lätkä ja fudis. Kauppaoppilaitoksessa kävin aikaani kuluttamassa, mutta kiinnostuksen kohteet olivat muualla. Olin päässyt vuonna -74 lapsiavustajaksi teatteriin. Tapio Parkkisen ohjaama Pirtua pirtua oli huikea kokemus. Siitä tuli suunnannäyttäjä ja sille tielle sitten jäinkin. Enkä ole valintaani katunut. Olen saanut olla unelma-ammatissani, sanoo Honkanen.
Muuta vaihtoehtoa tulevalle työuralle Honkaselle ei oikeastaan ollutkaan. Paitsi laulaminen. Sitä hän pääsi kokeilemaan jo teini-iässä.
– 80-luvun puolivälissä lauloin Aika-yhtyeen solistina. Pääsimme levyttämään ja keikkojakin riitti muutaman vuoden mukavasti. Kiersimme keikkamestoja levymoguli Epe Heleniukselta saaduilla rahoilla hankitulla käytetyllä bussilla ja vauhtia riitti silloinkin. Bändikuviot kuitenkin jäivät, kun teatteri vei mennessään.

Honkanen kiittelee taipaleen varrelle osuneita erinomaisia opettajiaan.
– Opettajina oli huikeita tyyppejä: muun muassa Juhani Laitala, Ritva Valkama ja Kimmo Kahra. Niistä opeista on ollut uralle erinomaista tukea, sanoo Honkanen.

Vuonna 1989 Honkanen sai soiton Kouvolan Teatterista.
– Lauri Väärä kyseli kiinnostustani ja suuntasin Kymenlaaksoon. Sieltä kävin kouluttautumassa Helsingissä. Kouvolassa vietin kolme antoisaa vuotta. Sieltä matka jatkui Vesa Raision houkuttelemana Mikkeliin. Mukaan mahtui myös pesti Kuopion Kaupunginteatterissa. Savosta siirryin vierailijaksi Seinäjoen Kaupunginteatteriin, jonne tehtiin Richard O. Brienin The Rocky Horror Show. Bradin rooli on yksi urani kohokohdista.

Antoisia Honkaselle olivat myös vierailut Helsingin Peacock -teatterissa ja Naisvuoren Kesäteatterissa Mikkelissä.
– Kaikki kokemukset opettavat. Jukka Virtanen on suuri esikuvani ja häneltä olen saanut ja saan edelleen erittäin hyviä vinkkejä. Pyrin hyödyntämään matkan varrella saamiani neuvoja tänä päivänä ja myös tulevaisuudessa.

Mika ja Miro Honkanen näyttelevät tänä päivänä Tampereella – Mika Työväen Teatterissa, Miro Palatsiteatterissa. Marko on puolestaan viihtynyt Porin Teatterissa jo 16 vuotta. Kaikkiaan musikaalien ja farssien luottomies toivoo, että tulevaisuudessa veljekset pääsisivät yhdessäkin estradille.
– Mahdollisuuksien mukaan käymme katsomassa toistemme esityksiä. Palautetta annetaan. Myös negatiivista, mutta niin, ettei kukaan loukkaannu. Lähipiiriltä saatu palaute onkin aina erityisen rakentavaa.

Vuosituhannen vaihteessa alkanut kiinnitys Porin Teatteriin on tarjonnut Honkaselle monta mielenkiintoista roolia. Monet niistä hän on tehnyt katsojien suosimissa farsseissa.
– Pidän varsinkin musikaaleista, mutta on ollut antoisaa päästä kokeilemaan paljon muutakin. Porin vuosilta erityisen läheisiä ovat olleet muun muassa Biffin rooli Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema -klassikossa ja Bob Carltonin Paluu Kielletylle Planeetalle -musikaali, jossa olin Kapteeni Myrsky, kertoo Honkanen.

Mielenpainuvia hetkiä Honkanen lupaa yleisölle myös vastikään ensi-iltansa Porin Promenadikeskuksen estradilla saaneessa Olavi Virta -musikaalissa.
– Suuri kunnia päästä todellisen tangokuninkaan rooliin. Se huipentaa oman taitelijajuhlavuoteni. Olan saappaat ovat valtavan suuret ja niitä ei voi kukaan täyttää. Pitää vain olla nöyrä. Teemme Willmanin Kimin kanssa omilla resursseillamme omat Olavillemme.

Vanhan Olavin roolin näyttelevälle Honkaselle ja nuorta Olavia esittävä Willman laulavat suuren mestarin tuotantoa sekä yksin että yhdessä.
– Virran ääni oli aivan ainutlaatuinen. Mielestäni selviydyin kuitenkin ihan hyvin myös vaativasta Hopeinen Kuu -hitistä. Kovempi haaste itselleni on ollut Mambo Italiano, johon Seppo Tyni on tehnyt hienon sovituksen.

Virta -musikaalin jälkeen Honkasta nähdään Tuntemattoman Sotilaan Lahtisena.
– Siinäkin on iso haaste. Legendaarinen Veikko Sinisalo teki Laineen leffaversiossa todella väkevän ja mieleenpainuvan roolin Lahtisena.

Näyttelijän työ on tänä päivänä erittäin kiireistä. Päivät venyvät näytäntökaudella pitkiksi.
– Kovalevy käy kovilla kierroksilla. Pyrin lataamaan akkuja liikkumalla työmatkat kävellen. Vastapainoa tarjoaa varsinkin penkkiurheilu. Jääkiekkoa ja jalkapalloa seuraan tiiviisti. Rinnassa sykkii iso patasydän. Ystävyyssuhteita on syntynyt teatteriympyröistä, mutta myös urheilupuolelta. Karri Kiven kanssa on istuttu monesti pohtimassa lätkän kiemuroita. Musiikkijutuista tarinoimme usein muun muassa nykyisin Elonkerjuu -yhtyeessä nykyisin laulavan Juha Lagströmin kanssa. Juha tuli tutuksi kun, hän näytellyt Porin teatterissa vuosituhannen vaihteessa.

Tärkeässä roolissa Honkasen elämässä ovat myös omat lapset. He ovat 7- ja 13-vuotiaita.
– Näen heitä aivan liian harvoin. Molemmilla on kova palo näyttämölle. Voikin hyvin olla, että näytteleminen siirtyy Honkasen suvussa jo kolmannelle ikäpolvelle.
Marko Honkanen viihtyy mainiosti Porin Teatterissa. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä jonkun roolin myös vieraalla kielellä.
– Se olisi taas kova haaste, mutta niistähän näyttelijä nauttii, sanoo Honkanen.
Marko Honkanen laulaa parhaillaan yhdessä Kim Willmanin kanssa Olavi Virran lauluja Porin Teatterin -uutuusmusikaalissa.

Marko Honkanen, näyttelijä, FIA
• Vanhemmat: Kalevi Honkanen ja Anja Päivärinta, näyttelijöitä molemmat.
• Kiinnitys Porin Teatteriin elokuussa 2000.
• Aikaisempia kiinnityksiä on muun muassa Kouvolan Teatterin, Mikkelin Teatterin ja Kuopion Kaupunginteatterin kanssa.
• Vierailijana muun muassa Seinäjoen Kaupunginteatterissa, Mikkelin Naisvuoren Kesäteatterissa, Kirjurinluodon Kesäteatterissa sekä Helsingin Peacock -teatterissa.
• Honkanen muistetaan myös 1980-luvulla ahkerasti keikkailleen Aika -yhtyeen solistina. Yhtyeen levytyksiä ovat Rakkautta, Nähdään taas ja Musta Timantti.
• Lukuisia merkittäviä rooleja vuosien varrella. Mm. Veriveljet (Mickey), Rocky Horror Show (Brad), Kauppamatkustajan kuolema (Biff), The Producers (Max Bialystock), Killer Joe (Joe), West side story (Riff), Piukat Paikat (Jerry/Daphne), Elling (Frank), Puhdistus (Martin), Faijat (Lasse) ja Paluu Kielletylle Planeetalle (Kapteeni Myrsky).

Vesa-Pekka Järvelä