Pintxo-viikko nyt myös Raumalla

Pintxo on 2–3 suupalalla syötävä pikkuannos. Pintxo-kilpailu puolestaan on leikkimielinen kisa, jossa ravintolat pistävät parastaan kaksi euroa maksavaan pintxoon. Virallisten tuomareiden ohella yleisö saa äänestää oman suosikkinsa pintxo-kilpailuun ilmoitetuista annoksista, joita myydään ravintoloissa koko pintxo-viikon ajan.
Viime vuonna ensimmäisen kerran Porissa järjestettyyn pintxo-viikkoon osallistui 15 ravintolaa. Idean isä ja viimevuotisen kisan järjestäjä, rotisseur Touko Setälä kiittää porilaisia ravintoloita ja ihmisiä avoimesta suhtautumisesta kilpailuun.
– Pintxo-viikkoon suhtauduttiin aluksi hieman epäillen, mutta oli upeaa nähdä ravintolat täynnä joka ilta. Hienoa oli myös, että ihmiset keskustelivat jopa tuntemattomien kanssa pintxoista ja jakoivat omia ruoka-arvostelujaan keskenään.
Setälä kertoo, että parhaat ravintolat myivät lähemmäs 2 000 pintxoa. Viime vuonna Porin pintxo-kilpailussa voiton nappasi yleisöäänestyksessä Miami. Tuomaristo valitsi parhaaksi annokseksi Merry Monkin pintxon.

Touko Setälä, 25, on kotoisin Porista ja asunut Tampereella noin neljän vuoden ajan. Hän sai joulukuussa Paistinkääntäjien käädyt ja arvonimen Rotisseur.
– Sain käädyt, koska osoitin kiinnostusta ruokaa ja ruokakulttuuria kohtaan. Järjestäessäni pintxo-kilpailun Porissa onnistuin omilla teoillani kehittämään porilaista ruokakulttuuria. Paistinkääntäjien tavoitteena onkin kehittää sekä kansainvälistä että kansallista ruokakulttuuria.
Tänä vuonna pintxo-viikko laajenee myös Raumalle. Tapahtuman järjestää Satakunnan Viikko/Kävis Porissa ja Satakunnan Viikko Raumalla, molemmat yhteistyössä Touko Setälän kanssa. Hän myös toimii kilpailujen tuomarina.
Periaate on sama eli kilpailuun osallistuvat ravintolat luovat oman kahden euron pikkuannoksensa. Pint-xoja tulee olla tarjolla koko viikon ajan ma–pe 14.–18. elokuuta kello 16–21 tai lounasravintoloissa 11–16.

Ravintolat voivat ilmoittautua mukaan 21.4. mennessä. Touko Setälä iloitsee siitä, että Pintxo-viikko on saavuttamassa Porissa vahvan jalansijan perinteeksi tulevana ruokakilpailuna.
– Ravintolakulttuurin kehittäminen on tärkeää ja on myös suuri etu kaupungin ravintoloille. Viikosta kannattaa ottaa kaikki irti ja näyttää, että Pori pystyy kilpailemaan ravintolakaupunkina tasapäisesti esimerkiksi Tampereen ja Turun kanssa. Porissa on kaupunki täynnä upeita ravintoloita, joilla on nyt mahdollisuus näyttää taitonsa. Toivon, että myös Raumalla innostutaan tapahtumasta ja mukaan saadaan hieman naapurikaupunkien välistä kilpailua, hän vinkkaa.

Sanna Jääskeläinen