Porilaisen kulttuurin puolestapuhuja

Porin kaupungin kulttuurilautakunta nimesi helmikuussa tohtori Jari Perkiömäen Porin kolmanneksi kulttuurilähettilääksi. Hän on työnsä ja musiikillisen uransa kautta kertonut porilaisen kulttuurin ilosanomaa jo kauan, mutta nyt tehtävä on virallinen.
– Mitä kaikkea yhdessä keksitäänkään, hän pohtii.
– Haluan olla mukana ideoimassa ja osallistua porilaiseen kulttuurielämään.

Jari Perkiömäki syntyi vuonna 1961 Kaanaassa. Pian perhe muutti kaupunkiin. Jari aloitti Käppärän kansakoulun, josta jatkoi sitten Vähärauman yhteislyseoon.
– Asuimme suurimman osan ajasta Kielokadulla. Siitä pääsi kavereiden kanssa silloisen golfkentän yli Isomäkeen, paljon pyörimme niillä kulmilla. Keskustaankin pääsi kätevästi. Kävin Musiikkiopiston klarinettitunneilla Cygnaeuksen koululla.

Harrastus sai uuden suunnan, kun kouluun tuli opettajaksi Tapani Kontula.
– Olin silloin 13-vuotias. Kontula kysyi, onko koulussa soittajia, voitaisiin perustaa bändi.
Koulussa oli kaksi klarinetistia, Perkiömäki ja Tapani Rinne.
– Kontulan mielestä saksofoni oli modernimpi soitin. Vaihdoimme molemmat saksofoniin ja aloimme soittaa koulun Little Big Bandissa. Kontulan ansiosta minusta tuli jazzmies!

Perkiömäki kävi Porissa viime viikolla. Hän tutustui kaupunginkirjastossa näyttelyyn Tapani Kontula Porist – monena mies eläessään, josta löytyi myös tarina koulun bändistä.
– Kun koulun bändi loppui, Kontula ohjasi minut ja Rinteen Pori Big Bandiin. Soitin bändissä lukioajan. Se oli hyvä kouluttaja ja pääsin mukaan Pori Jazzin mainoskeikalle New Yorkiin ja Washingtoniin asti. Sikäläisen musiikkielämän näkeminen ja kuuleminen oli vaikuttavaa.
Sittemmin Perkiömäki on toiminut myös Pori Big Bandin kapellimestarina.

Perkiömäki kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1980. Hän jäi ensin Poriin, suoritti musiikkiopiston opinnot loppuun, soitti kaupunginorkesterissa klarinettia ja muuten jazzia.
Sitten tie vei Helsinkiin, ensin konservatorioon. Kun Sibelius-Akatemiaan perustettiin jazzmusiikin linja, Perkiömäki oli ensimmäisten viiden opiskelijan joukossa.
– Sen jälkeen olen ollut enemmän ja vähemmän Sibelius-Akatemiassa, hän kertoo.
Hän valmistui musiikin maisteriksi 1989 ja väitteli tohtoriksi vuonna 2002 ensimmäisenä suomalaisena jazzmusiikin alalta.
Ura opetuspuolella eteni lehtorista vararehtoriksi. Kun Sibelius-Akatemia yhdistyi Teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian kanssa Taideyliopistoksi vuonna 2013, Perkiömäki palasi jazzin opettajaksi. Hän oli myös opettajayhdistyksen puheenjohtaja ja mukana Taideyliopiston hallituksessa.
– Kun rehtori Tiina Rosenberg päätti lähteä takaisin Ruotsiin, hain rehtoriksi. Pitkän hakuprosessin jälkeen tulin valituksi ja aloitin marraskuussa 2015, Perkiömäki kertoo.
Opetustyön rinnalla Perkiömäki on soittanut eri kokoonpanoissa ja tehnyt musiikkia muun muassa näytelmiin. Omia levyjäkin on syntynyt useita.

Taideyliopiston rehtorilla on näköalapaikka taide-elämään.
– Meillä on esimerkiksi uusi maisteriohjelma, joka yhdistää esitystaiteen ekologian kysymyksiin. Taiteen avulla voidaan myös lisätä hyvinvointia sekä vaikuttaa ajankohtaisissa asioissa, kuten ilmastonmuutoksen ehkäisyssä.
Porin kulttuurilähettilään tehtävä on edistää valtakunnallista Pori-tuntemusta.
– Porilla on usein negatiivinen leima, vaikka totuus on ihan toinen. Porissa tehdään vaikka mitä, Perkiömäki sanoo.
Vuosittain kulttuurilähettiläälle järjestetään Porissa vähintään yksi keskustelutilaisuus. Suunnitelmat tilaisuutta varten ovat alkaneet, ehkäpä mukana nähdään muutkin lähettiläät eli professori Jorma Uotinen ja teatteritaiteen maisteri Mari Rantasila.

PARASTA PORISSA?
Näistä kolmesta porilaisesta asiasta Jari Perkiömäki haluaa kertoa muualla asuville:
1. Yyteri ja Meri-Pori
– Olen sieltä itsekin kotoisin. Mitä vanhemmaksi elää, sitä enemmän arvostaa Meri-Porin ainutlaatuisuutta. Yyterin lisäksi siellä on hienoja paikkoja, muun muassa Mäntyluoto ja Reposaari.
2. Pori Jazz
– Suuri osa Porin muistoistani liittyy jazzfestivaaliin ja sen mielettömään historiaan. Jazzväki kaikkialle maailmassa tuntee Porin. Jos jazzeja ei olisi ollut, olisi Pori nyt erilainen paikka.
3. Omaehtoinen taiteellinen toiminta
– Porissa on virinnyt ja viriää omaehtoista taiteellista toimintaa eri saroilla. Porista on tullut kansallisesti merkittäviä rockbändejä, on syntynyt taidetta ja vapaata teatteria. Tässä kaupungissa tehdään haaveista totta.

Porilaisille Perkiömäki lähettää terveiset:
– Nauttikaa aktiivisesta porilaisesta kulttuurista, esimerkiksi Rattiksen jameissa on hyvä meininki talvellakin. Paikallinen jazz elää.

Sanna Jääskeläinen