Porin Työväen Soittokunta tarjoaa Yhteisiä hetkiä

Siinä missä itsenäinen Suomi on tänä vuonna viettänyt 100-vuotisjuhliaan, juhlii Porin Työväen Soittokunnan (PTS) Suuri Puhallinorkesteri peräti 130 vuottaan.

Soittokunnan alkusanat lausuttiin Porin Työväenyhdistyksen toimikunnan kokouksessa 20.9.1887, jolloin otettiin ensimmäisen kerran esille kysymys yhdeksän torven hankinnasta perustettavaa torvisoittokuntaa varten.
– Nyt on torvia vähän enemmän kuin yhdeksän. Kaiken kaikkiaan konsertissa on torvien, puupillien ja lyömäsoittimien soittajia yhteensä noin viisikymmentä, kertoo PTS:n nykyinen kapellimestari Tommi Tuominen.

Kapellimestari on tämän hetkiseen bändiinsä enemmän kuin tyytyväinen. Soittajat ovat sitoutuneita harjoittelemaan ja ennen kaikkea soittamaan kunnianhimoisesti konserteissa.
– On kunnia olla PTS:n edessä johtamassa joka maanantai harjoituksissa.
– Bändiin kuuluu sekä uusia, tänä syksynä aloittaneita soittajia, kuin myös paljon 1960-luvulla aloittaneita. Pasunistimme on aloittanut puhallinmusiikin harrastuksen jo vuonna 1949, Tuominen kertoo.

PTS Suuren Puhallinorkesterin viittäkymmentä soittajaa kuullaan vielä tänä vuonna peräti kolmessa konsertissa. Ensimmäinen niistä on Promenadikeskuksessa 14. lokakuuta kuultava Yhteisiä hetkiä Suomi 100 PTS 130 -juhlakonsertti. Ohjelmistollisesti konserttia leimaa itsenäisen Suomen 100 vuotta.
– Ohjelmistossa on suomalaista musiikkia, kuten Merikantoa ja Sibeliusta. Puhallinmusiikkia niin kauempaa menneisyydestä kuin uudempaakin. Orkesteriteoksista kuullaan myös esimerkiksi Robert Kajanuksen Suomalainen rapsodia. Laulusolisteina konsertissa kuullaan tenori Jyrki Anttilaa ja sopraano Tiina-Maija Koskelaa, joiden esittämät laulut ovat niin ikään suomalaisia sävelmiä, esimerkiksi Merikannon Elämälle ja Ma elän.
Kapellimestari Tommi Tuominen nostaa konserttiohjelmistosta esiin myös Porissakin pitkään vaikuttaneen Priit Raikin Isamaale (Isänmaalle), joka perustuu Suomen ja Viron kansallislaulun melodiaan.
– Raik on syntyperältään virolainen, mutta teos on sävelletty Porissa. Se on siis suomalainen.

Seuraava PTS:n konsertti on kokonaan uuden yhteistyön avaus. Suurta Puhallinorkesteria kuullaan yhdessä Porin Mieslaulun kanssa itsenäisyyspäivän aattona järjestettävässä Isänmaallinen ilta -konsertissa.
– Se on Mieslaulun perinteinen konsertti, jossa pitkään oli yhteistyökumppanina Satakunnan Sotilassoittokunta, jota ei muutamaan vuoteen kuitenkaan enää ole ollut. Mieslaulu lähestyi meitä kysymällä kiinnostaisiko yhteistyö, mihin vastasin välittömästi, että totta kai olemme siihen valmiita, Tuominen taustoittaa.
Tommi Tuominen kertoo innolla odottavansa, kuin myös jännittävänsä, erityisesti konsertissa kuultavaa Sibeliuksen Finlandiaa.
– Siinä ovat mukana puhallinorkesteri, kuoro ja urut. Se on huikea, sitä ei pysty kuvailemaan, se pitää kokea.
Orkesterillemme tämä on ehdottomasti kunnia päästä sitä soittamaan.
Vuoden päättää PTS Suuren Puhallinorkesterin oma joulukonsertti 20. joulukuuta Keski-Porin kirkossa laulusolistinaan Mari Palo. Luvassa on hyvin perinteinen joulukonsertti.
– Joulukonsertissa soitamme niitä suomalaisille rakkaita joululauluja, joita halutaan kuulla vuodesta toiseen. Siitä toivottavasti voi jo hiljalleen rauhoittua joulunpyhiin, Tuominen sanoo.

EIJA HAMMARBERG

Tuntematon