Pub-Teatterissa on tunnelmaa

Luvian Teatterisuuli 125 esittää Pub-Teatteri -trilogiansa kolmannen osan. Kamarikomedia Arpaonni valaisee ensi-illallaan pimeintä syksyä 11. marraskuuta. Kamarin virkaa hoitaa jo kolmatta kertaa Pub Onni.
Näyttelijä Mika Castren kuvailee, että Pub Onnin kaltaisessa intiimissä tilassa tunnelma on huoneteatterimainen. Näyttelijöiden on helppo aistia ja huomata yleisön ”ahaa-elämykset” ja muut reaktiot. Näytelmä esitetään pubin tiloissa, väliverholla eristettävän tilan toimiessa backstagena.
Näytelmäkirjailija Marja Saloselle koko näytelmäprojektin palkitsevin hetki on se, kun yleisö ensimmäisen kerran repeää nauramaan. Stand-uppiakin harrastanut räväkkä nainen toteaa, että mikään teatterinlaji ei ole niin vaikeaa kuin komedia. Kolmanteen pubteatteriprojektiin Salonen lähti mielellään, koska siitä riittää tekemistä koko syksyksi.

Arpaonni-näytelmä kertoo pohjimmiltaan siitä, kuinka onnen löytäminen on arpapeliä. Tarinassa yksinhuoltajaäiti saa arpavoiton ja lähtee etelänlomalle. Yksinhuoltajaäitiä näyttelevä Mika Castrenin vaimo Kaisa Castren osaa kertoa omakohtaisesta kokemuksesta, että yksinhuoltaja haaveilee lottovoitosta ja irtiotosta sekä suurimman arpavoiton eli rakkauden löytämisestä. Rahaa hän ei ole koskaan lotossa voittanut, mutta sen sijaan oman kullan löytämisessä Castrenilla on ollut arpaonnea.
Marjalla ja Kaisalla on kokemusta myös kahden edellisen vuoden näytelmistä, joita Teatterisuuli 125 esitti Pub Onnissa. He ovat myös äiti ja tytär. Kaisa ja Mika kertovat, että äiti ja anoppi on ohjaajana tarkka, mutta avoin ideoille. Huolellisesti harkitut vuorosanat on osattava lausua täsmälleen oikein, eikä omia sovelluksia sallita. Salonen kertoo suosivansa kirjoitustyyliä, jossa mennään suoraan asiaan.
– Kun puhuimme ensimmäisiä kertoja roolistani, kysyin vain, että pitääkö siinä olla alasti. Marja vastasi, että ei, jos ei välttämättä halua, Kaisa nauraa.
Hän jatkaa, että perheenjäsenten kanssa näyttelemisestä on suuri etu. Kun tunnetaan toiset hyvin, ei haittaa, vaikka joku repliikki unohtuisi. Toisiin voi luottaa, että siitä tilanteesta selvitään.
Arpaonni -näytelmässä esiintyy seitsemän Teatterisuuli 125:n näyttelijää.
Kaisa Castren viihtyy roolissaan.
– Näytelmä tuo hauskuutta pimeään aikaan. Olen aina halunnutkin marraskuussa etelänlomalle ja nyt pääsen, hän naurahtaa.
Pub Onnin yrittäjä Annukka Kivini kertoo, että Teatterisuuli 125:n esityksiä tullaan katsomaan paikkakunnan ulkopuoleltakin, kuten Porista ja Eurajoelta. Lippuja tuleviin esityksiin on jo myyty. Hän kehottaakin esitykseen aikovia olemaan ajoissa lipun hankkimisen kanssa. Viime vuonna osa yleisöstä joutui jäämään ulkopuolelle rajallisen tilan vuoksi.
– Esitysillat ovat joka kerta yhtä hienoja ja tunnelmaltaan intensiivisiä. Ihmiset eivät esityksen aikana puhua pukahda. Kukaan ei myöskään halua lähteä tiskille hakemaan juomaa kesken kaiken. Tunnelma on kuitenkin rennompi kuin isommassa teatterissa.
Kivini kertoo, että idea pubteatteri-illoista lähti puolivahingossa. Arkisia askareita hoitaessa hän heitti puolitosissaan Mika Castrenille, että milloin järjestettäisiin teatteria tänne. Mikalle jäi asia mieleen, ja niinpä ajatusta ryhdyttiin jalostamaan.
Pub Onni on toiminut neljä vuotta. Kellarikerrokseen siirryttiin vuosi sitten.
Kivini kertoo, että asiakkaiden joukosta löytyy innokkaita ja taitavia karaokelaulajia. 4. marraskuuta Pub Onnissa käydään ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Karaoke Amateur Champion 2017 -karaokeosakilpailu. 19.11. Pub Onnissa vietetään pikkujouluja kera yllätysohjelman. 10. joulukuuta siirrytään toisenlaisiin tunnelmiin, kun seurakunnasta saapuvat pappi ja kanttori vetämään hyvin suosittuja kauneimpia joululauluja.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon